sobota 22. listopadu 2014

Kino zážitek: Hunger games: Síla vzdoru, part 1


Tak i já jsem se včera konečně dočkal a po roce čekání na další díl, jsem navštívil promítání filmu Hunger Games: Síla vzdoru. Jde o první část filmu, protože jak je v poslední době velkou módou, poslední díly filmových sérií podle knižních předloh, jsou rozděleny na dvě části. Proto to mají tyhle první část posledních dílů nejtěžší ze všech dílů, protože jde spíše o poutací filmy, které dělají předehru nastávajícímu velkému finále. Otázkou tedy je, zda to v mých očích HG: Síla vzdoru část jedna ustála .

Odpověď je jednoduchá. Obstála na výbornou :). Abych byl přesný, spíše tedy na chvalitebnou. Jak se dalo očekávat, ve filmu se téměř nic neděje a celý dvě hodiny vás film připravuje na něco, co se stane až za rok v druhé části. Ale režisér Francis Lawrence si s tím dokázal poradit. Knižní předloha se nezapře a větší část filmu se předlohy i drží. Což je tou nejlepší cestou k úspěchu.

Další, co mě na filmu ohromilo hned na první dobrou, je soundtrack. Dokonalé zvolené písničky a melodie, které podněcovali emoční vyvrcholení některých scén, podtrhuje můj už tak dobrý pocit z filmu. Z hudební složky na mě největší dojem udělal rozhodně song: Hanging tree, který vycházel přímo z úst Katniss. Myslím, že si to dokážete představit, pokud jste viděli předešlé dva díly. Prostě jsem měl husí kůži po celém těle. Jak z textu písně, tak z provedení samotného. Písničku Hanging tree si můžete poslechnout v přiloženém videu.






Abych trochu shrnul o co v celém filmu jde. V předešlém díle se konaly 75. výroční Hladové hry, v níž se setkaly vítězové předešlých her. Na konci filmu Katniss zničila svým šípem arénu a byla unešena do vznášedla. V tomto díle se nacházíme hned od první vteřiny ve 13 kraji. To jste jistě čekaly, pokud jste četli knižní předlohu. Katniss se seznamuje s prezidentkou 13 kraje Coinovou, která jí prosí, aby se stala reprodrozdem a tím tváří a vůdcem revoluce proti Kapitolu, která se začala uskupovat ve všech krajích. Katniss odmítá. Odmítá do té doby, než zjistí, že Peeta, s kterým bojovala po boku ve všech hladových hrách, je na živu a je v kapitolu. Katniss se stává reprodrozdem a rozpoutává revoluci, na jejímž konci může zůstat na živu jen jeden. Ona, nebo prezident Snow.

Peety si tedy ve filmu moc neužijete. Pouze v proklamách vysílaných Kapitolem a pak v samotném závěru filmu. Tohle mě vůbec netrápilo, protože tady jste na blogu, kde je pro Katniss nejlepším partnerem jedině Hurikán (Gale) :D. Nechápu, co má každý na Peetovi. Ani v jednom díle HG toho v aréně moc nepředvedl a byl tudíž celkem k ničemu. Když nepočítáme ty řeči, kterými Katnnis zblbl hlavu. Teď mě asi budete kamenovat co ??


Co mě na filmu ale opravdu překvapilo, bylo to, že několikrát rozesmál celý sál. To se v předešlých dílech nedělo a opravdu mě to mile překvapilo. Největší zásluhu na tom měla Cetkii Trinkenová. Rozhodně vám tedy doporučuji film navštívit. Setkal jsem se s pár lidmi, kterým se film nelíbil, protože v něm prý není žádná akce. Není to pravda. Pár těch akčních okamžiků se ve filmu také najde. Sice v mnohem menší míře, než v minulých dílech, ale tento díl naopak přináší více emočních scén a skvěle mě navnadil na 2 část, která, jak se zdá, bude opravdu velkou událostí. No...už aby to bylo :)

V této recenzi se s vámi rozloučím písničkou, která se se mnou loučila při odchodu z kina a je naprosto skvělá :). Snad si ji užijete stejně jako já :).


Už jste film viděli ?? Líbil se vám, nebo na filmy dle knižních předloh raději nekoukáte ?? Taky by mě dost zajímalo, zda je tu ještě někdo, kdo kope za tým Katniss a Hurikán ? Doufám, že nejsem sám :D




4 komentáře:

  1. Jop, ukamenuju tě, protože Peeta patří ke Katniss, Gale jednoznačně ke mně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď vlastně ani nevím, jestli z toho mam být šťastnej, že má někdo víc v oblibě Hurikána a nebo být naštvaný, že to zas bude Katniss a Peeta :D

      Vymazat
  2. Taky jsem v týmu Katniss+Hurikán! :D (sice vyčnívám z davu, ale nevadí mi to :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je správný :) Taky vyčnívám z davu, ale vím, že je to pro dobrou věc :D

      Vymazat