čtvrtek 20. listopadu 2014

Škola dobra a zla (Soman Chainani)


Nakladatelství: CooBoo
Stran: 416
Rok vydání v ČR: 2014

ANOTACESofie čekala celý život na to, až ji unesou…Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Ale co když ji umístí do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí? Jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět.




Celá tato kniha začíná v malé vesničce obklopené lesy, jménem Gavaldon. Gavaldon by byl naprosto obyčejnou vesničkou. Není to však tak docela pravda. Každý rok z vesničky beze stopy zmizí dvě děti. Jde vždy o děti, které dosáhli dvanácti a více let věku. Někdy zmizí dvě dívky, někdy sva chlapci, jindy zase dívka s chlapcem. Všichni obyvatelé Galvadonu věří, že si pro děti přichází "Školník". Tajemné stvoření, které nikdy nebylo spatřeno a má děti unášet do školy dobra a zla. Jde spíše o dětské teorie, a i když dospělí těmto povídačkám nevěří, v den kdy má přijít školník pro nové děti, zavírají svá dítka do pokojů, zabouchávají okenice a dveře a dělají zkrátka vše proto, aby jejich děti zůstaly v bezpečí. To však není případ Sofie. Sofie je jedinou, která se snaží dělat vše pro to, aby si jí školník odnesl. Nejen že vypadá jako princezna a obléká se jako princezna, ale dokonce se snaží dělat dobré skutky. To vše jen proto, aby se ve škole dobra a zla naučila jak být pravou princeznou, našla si svého prince a žila s ním šťastně až na věky. A skutečně se tak stane, Sofie v podstatě skočí školníkovi do náručí a společně s ní je unesena proti své vůli její ošklivá a nespolečenská kamarádka Agáta, která žije se svojí matkou a kočkou na hřbitovním vršku a měla v plánu Sofii vysvobodit ze školníkových spárů. Obě dívky jsou dopraveny do školy dobra a zla. Něco je však špatně. Krásná Sofie je umístěna do školy pro zloduchy a Agáta, která je naopak jasným padouchem je zařazena mezi princezničky, které jsou od hlavy až k patě, celé v růžovém. Dokážete si myslím už představit, co asi bude následovat. Dívky s tímhle zařazením nejsou spokojeni a tak se s tím pokusí něco udělat. Škola má však svá pravidla a není lehké se proti nim postavit.  

Na škole dobra a zla se jen těžko hledá nějaká chyba. Tato prvotina, které vzešla z ruky autora Somana Chainani, je promyšlenou knihou, která zaujme už tématem kterým se zabývá. Všichni přece dobře známe klasické pohádkové příběhy. Známe Sněhurku a její trpaslíky, víme že Šípková Růženka nebude spát navěky a díky Disneymu jsme poznaly i Lociku.  Co už ale nevíme, je to, jak se tyto postavy dostaly ke svému příběhu. A jak už možná tušíte, Soman Chainani nám to objasnil. Každá pohádková postava musí vystudovat školu dobra a zla, kde se rozhodne, jakou roli v pohádce budou hrát, kdo je jejich vyvoleným princem, či vyvolenou princeznou a dokonce, kdo je jejich Nemesis, tedy protivník.


Jak je patrné už z názvu, škola je rozdělena na dvě budovy. V jedné se učí princezny a chrabří princi
o tom, jak se správně fintit a najít si správný protějšek a v druhé škole se učí mladí čarodějové a čarodějnice svému vzteku, zlobě a tomu, jak vypadat co nejošklivěji. Tyto věci jsou v knize velmi vtipně popsány. Při seznamování se se školními předměty a jejich učiteli jsem se nejednou pousmál a kniha se v podobném duchu nesla až do své poloviny. Autor nás provádí novým pohádkovým světem a zároveň nás seznamuje s hlavními postavami. Kniha je protkána vyprávěním jak Sofie, která chce mermomocí přestoupit na školu dobra a starat se o to, jak být šťastná až na věky, tak i s vyprávění Agáty, která chce školu opustit zcela a vrátit se do svého domu na hřbitově a ke své rodině.

Od poloviny knihy se však kniha dostává do úplně jiných rozměrů. Zatím co se Soman Chainani v první polovině snaží čtenáře spíše pobavit, od druhé poloviny se pouští do rozvíjení příběhu. A daří se mu to opravdu skvěle. Na řadu přichází zkoušky. Studenti musí zkoušky složit a za každou splněnou zkoušku jsou hodnoceni známkami dle počtu zkoušených. Když dosáhnou třikrát za sebou posledního místa, jsou vyhozeni ze školy. Pokud však dosáhnou nejvyššího hodnocení ve skupině, utkají se v Aréně příběhů. Nejen tím, ale i tím, že jsou obě děvčata umístěna ve špatných školách, se dostávají do problémů, které nedělají problémy jen jim, ale dělají také problém mezi nimi.

Dalším kladem knihy jsou postavy. Autor si opravdu pohrál s jednotlivými charaktery a s jejich schopnostmi. Zatímco Sofie mi místy lezla na nervy svým přístupem k věcem a posedlostí státi se tou nejlepší a nejkrásnější princeznou, Agáta na mě působila velmi mile a opravdu jsem si jí zamiloval. Jak se ale ukázalo, všechno má v téhle knize svůj účel a ukazuje, že opravdové přátelství dokáže překonat vše. Pokud ovšem jde o to opravdové přátelství. Ne méně důležité a krásné jsou v knize ilustrace, které skvělým způsobem dokreslují celkový dojem z tohoto vydařeného díla.

Soman Chainani vzal pohádkový příběh a ukazuje nám, jak by vypadala taková pohádka, kdyby zlo mělo nadvládu na dobrou. Dobro by tedy nikdy nezvítězilo a zlo by tak ovládlo pohádkový svět. Jde o velmi příjemný příběh, který se čte jedním dechem. Ano. Jde o knihu pro mladší ročníky. Ale moc dobře poslouží i nám starším čtenářům, kteří si rádi odpočnou u poklidné četby s milým příběhem a gradujícím finále, které jede až do poslední stránky a přinese ne jedno překvapení. Což mě maličko rozčílilo, ale co se stalo vám neřeknu :). Přečtěte si knihu sami a uvidíte. Já osobně jsem si Školu dobra a zla zamiloval a těším se, nebo spíše nutně potřebuji, další pokračování, které ponese podtitul " Svět bez princezny".

Na závěr ještě přidávám knižní trailer. Takže pokud vás nepřesvědčila má recenze, podívejte se na trailer a třeba změníte názor :).


HODNOCENÍ: 83%

Četli jste Školu dobra a zla ?? Jak se kniha líbila vám a jak se těšíte na druhý díl ??

4 komentáře:

  1. Je to vážně skvělý nápad na knihu :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka pôsobí veľmi detsky, no príbeh znie riadne super!! :) Si ma zaujal recenziou, možno ju predsa len prečítam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád, že jsem tě na knihu navnadil :) Určitě jí zkus. Tahle kniha dokáže překvapit ;)

      Vymazat