úterý 13. ledna 2015

Kukuřičný město: Zápisky z konce světa (Andrew Smith)

Nakladatelství : Host
Počet Stran: 300
Vydáno v ČR: 2014

"Sex, skejty, cigára a kudlanky. Výstřední, originálně absurdní příběh o dospívání a konci světa." Takto je představována kniha Kukuřičné město, kalifornského rodáka, Andrewa Smitha. O čem tato kniha je a stojí vůbec za přečtení ? Pojďme se podívat do Kukuřičného města ve státě Iowa, kde právě začal konec světa.

Jak jsem již psal v popisku, nacházím se ve státě Iowa, ve městě Ealing. Zde žije šestnáctiletý Austin Szczerba se svou rodinou. Austin má svého nejlepšího kámoše Robbyho a stejně jako většina jeho vrstevníku, má i dívku Shann, kterou miluje. Je tu však jeden problém. Austin kromě Shann, miluje i svého kamaráda Robbyho.

To už by samo o sobě stačilo na samotnou knihu. Andrew Smith je však trochu jiným autorem, než na který jsem byl, alespoň já, doposud zvyklý. K roztržitosti a zmatenosti hlavního hrdiny z jeho sexuality, se do knihy ještě mísí prvky apokalyptického žánru. Na světlo světa se dostal virus, který se na vzduch nikdy dostat neměl. Konec světa je na dosah a spolu s ním i hladovějící kudlanky, které mají v hlavě jen dvě věci. Jídlo a sex.

Když jsem knihu poprvé držel v ruce a četl anotaci, řekl jsem si: "...to je kniha, kterou zrovna teď chci číst. Přesně na to mám náladu." Tohle nadšení mi však nevydrželo ani do půlky knihy. Andrew Smith má velmi osobitý a ojedinělý styl psaní, který ne každému sedne. Uprostřed rozřešené věty vás vyprávění přenese o několik desítek let zpět, kdy nás Austin seznamuje se svojí rodinou, a to tak do hloubky, že se na chvíli podíváte až do pravěku. Není to však úplně bezúčelné navracení. 

Ve stylu psaní tedy, v mém případě, chybu hledat nelze. Postavy jsou v rámci možností sympatické, i když jde o výrostky, kteří nedělají nic jiného, než že kouří, tahají sebou skejty a v Austinově případě přemýšlí, s kým by se raději vyspal. S Robbym, nebo snad se Shann ? A tímto už jsem se přiblížili k samotné věci, která mi na knize neskutečně vadila.

Pokud myslíte, že zde vytáhnu jako chybu nejasnou Austinovu sexualitu, jste vedle. Tím  nejhorším co se v knize dělo, je nekonečné opakování některých věcí. Asi milionkrát se zasekneme u problému, zda je Austin homosexuál, milionkrát se dozvíme, že Austina rajcuje každá věc na kterou pohlédne nebo pomyslí a také nás neustále dokola seznamuje, jak jsou lidi k sobě příbuzní, kdo byl koho otec, nebo čí je tohle matka. Mě to neskutečně rozčilovalo, a jak jsem si na začátku knihy liboval, jakou super cool knihu jsem to začal číst, na konci jsem jí odkládal s úlevným pocitem, že je to konečně za mnou. 

Dalším problémem asi bylo to, že moje představa o knize byla taková, že to bude něco jako nálet sarančat. Zkrátka BUM a máme tu miliony kudlanek nábožných, které ničí vše, co jim přijde do cesty a je jim jedno, zda to je z masa, plechu, nebo je to rostlinného původu. To sem se ovšem trochu mýlil. 

Nerad bych od knihy někoho odradil. Pokud vám nevadí, že uslyšíte stále dokola několik určitých věcí, je dost pravděpodobné, že vás kniha bude opravdu bavit. Najde se v ní pár akčních scén, občas jsem narazil na pasáže, kde příběh hrál na emocionální stránku a o humor zde také není nouze. Knize nic nechybí, ale spíš jí toho dost přebývá. 

Velmi oceňuji, že Andrew Smith přišel s tak originálním příběhem a s opravdu zajímavým způsobem, jak bojovat proti apokalypse. 

Kukuřičné město je knihou, která v sobě nese zajímavý námět a za přečtení každopádně stojí. Doporučuji každému, kdo má rád knihy, které v sobě nesou trochu fantasy a apokalyptické hrozby. Myslím, že především čtenáři mezi 15-17 lety tuhle knihu budou milovat.

HODNOCENÍ: 72%

3 komentáře:

  1. Ha jop, mám na to velice podobný pohled, od půlky jsem se ke čtení nutila, protože jsem si ji koza nechala poslat jako recenzák :/ Každopádně oblíbence si určitě najde, jen já do nich nezapadnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nezapadneme dva :) Teď si nutně potřebuju přečíst něco, co mi zpraví náladu :D

      Vymazat