úterý 27. ledna 2015

Názorovka #2 - Ten nejlepší pro Katniss...

Tak je tu druhá Názorovka, a pokud jsem si myslel, že první Názorovka, kde jsem kritizoval knihu Eleanor a Park, bude trnem v oku  a většina z vás mě ukamenuje, tak u druhé Názorovky jsem si tím téměř jistý. Opřu se totiž trochu do milostného trojúhelníku z Hunger games.

A protože to nepůjde bez takového spoileru, tak všichni, kteří ještě nedočetli třetí díl, Sílu vzdoru, a nechtějí si zkazit překvapení, jak to dopadne po milostné stránce, děkuji že jste zavítali na tuto stránku, ale poprosím vás, aby jste odešli, a aby jste nepřišli zkrátka, srolujte stránku až ke komentářům a napište mi, jak se vám Hunger games líbí a kdo je vaším oblíbencem :) Bude mě to velmi zajímat :)

Tak...a teď už by dále měli číst jen ti, kdo mají sérii Hunger games dočtenou nebo ti, kterým nevadí spoiler. Ale pokud tu někdo takový ještě je a čte dále, vzkazuji vám, nezkazte si překvapení a nečtěte to. 

Pusťme se tedy do toho. Tentokrát bych se rád rozčílil právě nad tím, proč všichni tak milujou Peetu. Nemůžu to prostě pochopit. Už od prvního dílu mi byl nesympatický a místy trochu i arogantní a při tom u všech, jak v knize, tak mezi čtenáři, sklízel úspěch. Dokonce i u Katniss, která se zdála býti ve vztazích chladnou, Peeta získal její srdce a chudák Hurikán byl odsunutý na druhou kolej. Naprosto nepochopitelně.

Trio

Při tom byl Peeta, oproti Hurikánovi, naprosto neschopný. Ano dostal se do Arény losem. S tím se nedá nic dělat. Špatná volba, v podstatě byl poslán na jistou smrt. Jeho výhodou však bylo, že uměl mluvit (a maskovat se) a podle mě prostě Katniss ukecal takovým způsobem, až prostě zblbla. Zkrátka mu skočila na tu hru, kterou rozjel před zahájením Hladových her. Zatímco ona bojovala za návrat a potřebovala se probíjet v aréně ostatními splátci, musela se ještě starat o Peetu, který jí prostě zůstal na krku. Kdyby se do arény dostal Hurikán s Katniss, myslím, že by to bylo přesně naopak. V takovém případě by se Hurikán postaral o Katniss a mohlo to být o něco jednodušší a přitom více akce. Ano...jsem na Hurikánově straně a trápí mě, že ho Peeta zastiňuje. 

Filmové trio
Samozřejmě i souhlasím s tím, že kdyby v aréně byla Katniss s Hurikánem, nebylo by to tak napínavé a bylo by to i dosti předvídatelné. Takže jako šokující tah se Suzzane Collins povedl. Ale nemohl Peeta v aréně zůstat stejně jako ostatní splátci ? :D


No schválně. Napište mi dolu do komentářů, kdo se mnou souhlasí. Myslím, že nás moc nebude. Ale napište i Vy, kdo si stojíte za Peetou. Napište, proč ho máte rádi, čím vás přesvědčil, a proč by právě on měl být tím pravým pro Katniss ? Jsem moc zvědavý, jaké se sejdou názory, pokud vůbec nějaké, a třeba mi otevřete oči a já si řeknu: " Aha...tak proto je ten Peeta vlastně lepší." Ale myslím, že se tak nestane :D

14 komentářů:

  1. A já se vůbec rozčiluju, proč je pro lidi tak důležité řešit tu milostný trojúhelník. Pro mě je to prostě akce, ti dva už jsou pro mě už jen doplněk. Jinak jsem ale pro Peetu, vím, že je oproti Hurikánovi neschopný, ale Hurikán prostě není pro lásku. Navíc se mi ve třetím díle totálně zhnusil. + Nepočítám ani skutečnost, že by Katniss a její utrpení v aréně nikdy nepochopil tak jako Peeta. Ale tak, každý si najdeme své, nikomu názor nevyvracím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chraň bůh, abych někomu bral jeho názor. To v žádném případě :) Jen mě zajímá, čím se Peeta dostal do popředí. Já na něm totiž nemůžu najít téměř nic, co by hrálo na jeho stranu.

      Samozřejmě, že ten trojúhelník je v knize vedlejší, ale když máš oblíbence a teď postupem čtení zjistíš, že je stavěn na druhou kolej, říkáš si sakra proč. Jinak mi to knihy v žádném případě nekazí. Chtěl jsem dát najevo svůj názor a ten je tu :)

      Každopádně děkuju za názor :)

      Vymazat
    2. Já jen pro jistotu, lidi jsou dneska hrozně přecitlivělí, tak radši automaticky zdůrazňuju, že je to můj názor, nikomu ho neberu. :D Já ani Peety moc nemusím, ale Hurikán mě prostě zklamal, tož pro mě je to jasný. Tak to mám aspoň já, nevím jak ostatní a názory na "trojúhelník".

      Vymazat
    3. To je taky pravda. Je lepší myslet na všechno a raději to několikrát zdůraznit, než se pak někoho dotknout a dát mu pocit, že mu člověk něco vnucuje :)

      Vymazat
  2. Upřímně, já kopu za tým Hurikán. Už jen proto, že je to chlap se vším, co by měl správný chlap mít - je sexy, rozumově vyzrálejší, fyzicky zdatný a silný. Prostě je to typ muže, do kterýho bych se zamilovala já. Peeta mi připadá spíš jako "domácí" typ a Katniss přece není domácí puťka!!!! Ve vztahu Katniss = Peeta je ona dominantější. Kdyby zůstala s Hurikánem, jejich vztah by byl rovnocennější.

    Prostě závěr mě zklamal a to Collinsové neodpustím. :-P

    PS: Přesto byla celá série neuvěřitelná a četla se jedním dechem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím :) Série to je i tak skvělá a tahle skutečnost se prostě nezmění. Na druhou stranu jsi mě přivedla svým komentářem k myšlence, jestli Katniss nešlo právě o to, aby byla ve vztahu ona tou dominantnější. S Hurikánem by měla přeci jen větší problém, kdyby si chtěla prosadit svou. Zajímavá myšlenka :)

      Vymazat
  3. Pfff, takže nakonec skončí s Peetou? To je opruz :D
    Ještě jsem HG nepřečetla, pouze rozečetla první díl a je fakt ,že se k tomu čtení musím celkem dokopávat, protože mě tam Peeta prostě nebaví :D Jelikož jsem viděla první film, je to možná i díky tomu, tam mě prostě vážně štval :D Zlatý Hurikán, to je chlap, jak má být a taky nechápu, co na něm Kat má :D Ale možná autorka chtěla prostě jen změnu. Všude v knihách jsou mužští hrdinové vždycky ti "správní" namakaní chlapi, hrdinové, tak si třeba řekla, že je to už ohrané a udělá změnu :D Takže ženská pořádná hrdinka a chlap tak trochu bačkora :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaaha... tady se někdo spoilerů opravdu nebojí :D

      Ono když jsi viděla první film, nedivím se, že se ti kniha špatně čte. I přes to ji určitě přečti a nejlépe celou sérii :) Já bych moc nesouhlasil, že v knihách jsou většinou ti praví opravdoví chlapi. Právě naopak. Stačí ofinka nahoru, mít tajemnej pohled a být dotěrnej a tadáá...máme nového hrdinu :D Ale možná na tom něco bude :)

      Vymazat
  4. Asi to je věc dojmu,ale já si myslím,že kdyby byl v Aréně Hurikán,tak by se Kaniss nesnažil zachránit,narozdíl od Peety,který neměl moc rodiné vazby on musel živit rodinu stejně jako Katniss.Jsem přesvědčená,že kdyby šlo do tuhého,kopal by sám za sebe.Ani na mě nikdy nepůsobil dojmem,že by do ní byl nějak extra zamilovaný.Peeta ji miloval od dětství,jen se to autorce nepovedlo tak vykreslit aby to byla vášeň bijící do očí.A ten konec pak byl jasný,v čem byl Hurikán lepší než Kapitol,když produkoval takové ničící zbraně?Nevěřím,že by kdokoli zkousl,že něčím co vymyslel jeho kamarád,nebo partner byl usmrcen člen rodiny.A berme také v úvahu,že nebýt zamilovanosti Peety,skončila by Katnnis mrtvá už začátkem arény,protože by nebylo možné ukecat tvůrce her aby ji nechal žít,když Snow chtěl aby to s ní rychle skončili pomocí nějaké pasti.Takže já kopu za Peetu.

    OdpovědětVymazat
  5. Podle mě má Peetu hodně lidí rádo kvůli filmu, kde ho hraje sympaťák. :) Podobně jako já, ve filmu ho mám ráda, ale v knížce ne. Vlastně jsem v knížce neměla ráda ani Peetu ani Galea. :D Oba byli svým způsobem fajn, každý úplně jiný, ale zároveň mě oba štvali. A možná, že si to vykládám úplně špatně, ale podle mě Peeta úplně nevyhrál ani u Katniss. Myslím, že to, že spolu nakonec skončili, vlastně ani nebylo z lásky. Spíš si na sebe tak nějak "zvykli", protože si prožili hrozné věci a vzájemně se chápali. Nemám ráda romantické zápletky a Hunger Games jsou podle mě super právě tím, že Gale i Peeta chtějí Katniss, ale ona nechce nikoho. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně souhlasím s tím, že film hodně ovlivnil to, že byl Peeta více v kurzu. Ale Peeta byl na vrcholu ještě před uveřejněním filmu. Na druhou stranu co tak vzpomínám, je pravda, že Katniss nikdy neřekla, že Peetu miluje a zůstali spolu jen proto, že si prošli stejným osudem. Zajímavá myšlenka :)

      Vymazat
  6. Ted budu znit jako ukvicena ctrnactka, ale nekde v hloubi duse jsem byla rada, ze je Katniss s Peetou, Hurikan je tak stale volny pro me :D ... Ne vazne, tak nejak jsem chtela, aby byla s Peetou. Hurikan byl byl perfektni pritel, ale o tom to mozna je, ze nic ve vztazich nema byt perfektni a naprosto rovnocene :)

    OdpovědětVymazat
  7. Na tom je taky něco pravdy :) Díky za názor :)

    OdpovědětVymazat