úterý 27. ledna 2015

Vodní andělé ( Mons Kallentoft)

Nakladatelství: Host
Počet Stran: 423
Vydáno v ČR: 2015

Již po šesté se vydáváme do švédského Linköpingu, kde sídlí oddělení policie, v čele s vyšetřovatelkou Malin Forsovou. Stejně jako v předešlých dílech této rozsáhlé, detektivní série, sledujeme osudy rozvedené matky Malin Forsové, doplněné o detektivní příběh. Někdo zavraždil manželský pár. Jejich těla byla nalezena ve vířivce, v jejich domě. Kde je však jejich pětiletá dcera? Je možné, že její mrtvé tělo leží někde v lesích ? A nebo jde o únos ? Malin Forsová je rozhodnuta pětiletou Ellu najít za každou cenu. Do cesty se jí však staví nedostatek informací a její osobní problémy. A ne jen tak ledajaké. 


Anglická obálka
Jak jsem uvedl v předešlém odstavci, a jak jste si možná všimli, použil jsem větu, že jde o osudy Malin Forsové, doplněné o detektivní příběh. Nebyl to překlep. V této sérii mi jde především o osudy Malin Forsové. Detektivní příběh je pro mě příjemným bonusem, který podtrhává celkový dojem z těchto knih. Ještě u žádné knihy se mi nestalo, že bych se tak moc zajímal o osudy hlavní postavy, nebo jakékoli jiné z postav. Mons Kallentof svoji hlavní postavu této série nechává prožívat situace, které jí, jak se říká, protáhnou osobním i profesním peklem. A vážně si na tom dává záležet. Alkoholismus, pošramocené milostné vztahy a výchova pubertální dcery, která se nyní nachází na studentské koleji a stává se z ní jiný člověk. To vše a ne jen to, jsou věci, které Malin znepříjemňují její život. 




Knihy Monse Kallentofta však nejsou klasickými severskými detektivkami, na které jsme zvyklí. Kallentoftův styl je, místy až, lyrickým dílem, kde se nehraje na krvavé řádění masového vraha. Místo toho nám autor předkládá dílo, kde by se vyšetřování dalo srovnávat s reálným vyšetřováním dnešních detektivních jednotek. Vrah nezanechává žádné hádanky, které by, po jejich vyřešení, dovedli detektivy na zločincovu stopu. Vrah je naopak odhalen na základě výslechů osob, kterých se případ, mnohdy, dotýká jen okrajově, a na následných věděckých expertízách, které vyšetřovatele navedou na správnou stopu. V příběhu jsou zasazeny i části, kde promlouvají mrtvé osoby a popisují, co se kolem nich právě děje. Do příběhu a rozluštění zápletky moc nezasahují, ale dodávají příběhu emocionální stránku, která je pro autora typická. 

Malin Forsová
I když jde již o šesté pokračování v sérii, kvalitativně se stále vyrovnává předešlým dílům. Přesto však přináší novinky, které v předešlých dílech nenajdeme. Jednou z novinek je nová posila oddělení. Neprozradím vám, zda jde o posilu mužského nebo ženského pohlaví, ale předvedla se v nejlepším světle a pokud jsem správně pochopil narážky, je dosti možné, že se dočkáme v dalších dílech problematiky LGBT komunity. Ale o je ve hvězdách. Další novinkou je to, že vyšetřování snad poprvé přesahuje hranice Švédska, a to do opravdu vzdálených míst. Tyhle dva aspekty příjemně ovlivňují celou knihu a do série přinášení nový, svěží vítr. 




Obálka je opět nádherné morbidní a jistý způsobem souvisí i s příběhem. Název "Vodní andělé" se odpoutává od série předešlých knih, které nesly název dle ročních období.  

Na knihy Monse Kallentofta nedám dopustit a vždycky budou mít čestné místo v mé knihovně. Jsem vděčný nakladatelství HOST, že tyto knihy vydává a doufám, že v tom bude i nadále pokračovat. Vodní Anděly doporučuji všem, kteří mají rádi severské detektivky a nevadí jim, že se příběh nenese na sérii brutálních vražd, ale je postaven na psychice postav a vykresleném příběhu. V nejlepším případě bych doporučoval začít prvním dílem "Zimní oběť". Při čtení od prvního dílu máte možnost sledovat, jak Malin Forsová postupně upadá do osobního pekla a ucelíte si tak celkový názor nejen na tuto postavu, ale na celý tým  linköpinského oddělení.

HODNOCENÍ:  94%


6 komentářů:

  1. Jsem ráda, že se ti to líbilo a tvoje milovaná Malin tě nezklamala :) vidím, že se to pořád točí ve stejném duchu - promluvy mrtvých, mrazivost, naturalistické popisy, problémy Malin a celého týmu - to je podle mě dobrý způsob, mám ráda, když se dozvídám o životech postav a není to odosobněné :) tož jo, budu pokračovat v sérii a dám Malin a jejímu týmu šanci, i když po prvním díle jsem to na svou poličku nej skandinávských detektivek nedala. :)

    P.S. Teď nevím, ale čteš knihy od Assy Larssonové? Jestli ne, tak bys měl, ta je skvělá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malin mě málokdy zklame. Vlastně se to ještě nestalo :D a po šesti dílech je co říct. Sice se to točí ve stejném duchu, ale teď se přihodila věc, která trochu rozšířila obzor. Zatím promlouvaly je duše, které byly nevinné. Tentokrát se objeví i výpověď duše, která nebyla čistá a je to jiné. Překvapilo :)

      Od Assy Larssonové jsem ještě nic nepřečetl, ale slyšel jsem o ní. Rozhodně jí někdy zkusím :). Třeba k Malin přibude další postava, u které budu toužit po dalších osudech :) Díky za tip .

      Vymazat
  2. Čítala som zatiaľ iba Zimní oběť a Letní smrt, ale po prečítaní autorovej gurmánskej autobiografie Food Junkie - Posedlý jídlem sa teším na všetky jeho ďalšie knihy. On sám je mimoriadna osobnosť, aspoň čo som mala možnosť spoznať ho skrz spomínanú knihu a tak sa nedivím, že sa to pozitívne odráža aj na kvalite detektívok. Jeden z mojich najobľúbenejších severanov :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se Food Junkie trochu bojím. Neslyšel jsem na to příliš dobré ohlasy. Dokonce jsem se doslechl i o tom, že to změnilo úplný pohled na Monse Kallentofta a ten dotyčný ztratil i chuť číst autorovi knihy. To bych vážně nechtěl a raději se budu držet jen beletrie, která vyjde z autorovi ruky :)

      Jinak se Kallentoft také řadí mezi moje nejoblíbenější severské autory a možná i dokonce k nejlepšímu autorovi vůbec :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Kniha mě zaujala, určitě si ji zkusím přečíst :) Detektivka bude příjemná změna žánru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) určitě knihu zkus :) A pokud by jsi chtěla v detektivkách pokračovat, nejlépe by jsi udělala, kdyby jsi začala prvním dílem, Zimní oběť. Určitě neprohloupíš a budeš mít děj pěkně postupný :)

      Vymazat