úterý 31. března 2015

Svět bez princů (Soman Chainani)


Nakladatelství: CooBoo
Stránek: 360
Vydáno v ČR: 2015


První díl Školy dobra a zla skončil přesně tak, jak by knihy takovéhoto žánru končívat měly. Zlo bylo přemoženo a aby bylo vše završeno tak jak se v pohádkách sluší, proběhl polibek z pravé lásky. Po takovémto závěru většinou následuje dovětek ...a žili šťastně až do smrti. To by však nesmělo jít o podivný svět pohádek Somana Chainaniho, který nadělal v zemi pohádek velký, ale opravdu velký zmatek.


Pokud jste četli první díl této trilogie, jistě víte, jak první díl končí. Ten nevinný polibek, který proběhl na samotném závěru nebyl tak nevinný, jak se mohlo zdáti. Rozpoutal totiž revoluci v pohádkovém světě a změnil všechny tradice a klišé, která byla nastolena již od pradávna. A i když Agáta se Sofií dopsaly svůj příběh a vrátily se ke svým rodinám, ne obě jsou spokojeny. Stačilo však jen, aby jedna z nich zapochybovala o svém šťastném konci a než se nadály, stály opět před branami školy Dobra a Zla. Není to však ta stará škola, kterou opustily. Dobro a zlo již více nestojí proti sobě. Tentokrát proti sobě stojí dívky a chlapci.


Abych byl upřímný, tohle se mi tedy vůbec nezamlouvalo. Svět bez princů jsem opravdu nedočkavě
vyhlížel a lákadla na ni mě jen utvrzovaly v tom, že knihu musím mít. Předzvěst zla mě vážně lákala a já přemýšlel, jak by to asi pan Chainani mohl pojmout. Rozdělení školy na dívky a chlapce jsem tedy vůbec nečekal a byl jsem vzteky bez sebe. Přišlo mi to naprosto absurdní a bál jsem se, že z toho autor nic moc nevytěží. Ani nevíte jak jsem rád, že jsem se mýlil.

Soman Chainani opravdu ukázal, že má talent napsat poutavý příběh více méně z čehokoli. Zatím co v prvním díle bylo více prostoru dáváno Agátě, tentokrát byla pozornost více méně směřována na Sofii. Ne tedy nějakým zřetelným způsobem, ale zkrátka má Sofii v tomto díle lepší dějovou linku a více záleží na ní. Pěkně si nám ty holky vyměnily role.

Co se vzhledu knihy týče, obálka je stejně krásná, jako byla u předešlého dílu. Tentokrát má i skvěle vykreslenou předsádku, což dodává knize jen a jen na kvalitě. Na začátku kapitol jsou opět krásné kresby, které dotváří celkový požitek z knihy.

Ve Světě bez princů není nouze o vtipné momenty, ani o trochu té akce. Je to obstojné pokračování, které nás zavádí do již známého světa a rozšiřuje jeho hranice. Místy jsem měl problémy představit si některé součásti pohádkového světa ( například KVĚTRO), ale docela dobře jsem se bez toho obešel. Musím říct, že jak mě zklamala prvotní myšlenka příběhu a já chtěl knihu roztrhat, po jejím dočtení jí mohu doporučit každému, komu se líbil první díl, protože Svět bez princů se bez problémů vyrovnává svému předešlému dílu .



HODNOCENÍ: 78%

Četl jste někdo Svět bez princů ? Jak působil na vás ?

2 komentáře:

  1. Pěkně napsaný článek. Musím se s ostudou přiznat, že jsem ještě ( jako jedna z mála) nečetla ani jediný díl z této série. Což mě trochu mrzí .... budu to muset napravit :) Závěrem však rozhodně děkuji za tvůj velmi pěkně podaný názor :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za přečtení a pochvalu :) .
      Knihy si určitě přečti, protože je určitě o co stát :)

      Vymazat