středa 13. května 2015

Temná horečka (Karen Marie Moning)

Nakladatelství: Jota
Stran: 352
Vydáno v ČR: 2012

MacKyla Laneová je typická americká kráska, která si potrpí na svůj vzhled a miluje svojí práci barmanky. Vede poměrně klidný život, tedy až do doby, než se jí celý svět zhroutí. Její sestra, která studuje v dalekém Dublinu, zemřela a Mac se s její smrtí nedokáže smířit. Možná proto, že tělo její sestry je nalezeno v postranní uličce a je jasné, že byla zavražděna. Toto tvrzení potvrzuje i fakt, že obdržela záhadný telefonát od své sestry těsně před tím, než zemřela. Vyšetřování však postupuje pomalu a policie jako by se o případ vůbec nechtěla zajímat. 

S tím se Mac nemůže smířit a vydává se proto i přes prosby rodičů do Dublinu, aby zde záhadnou
vraždu své sestry vyšetřila sama a donutila policii k činnosti. Netuší však, co jí v Dublinu čeká. Už ze sestřina telefonátu se jí dostalo informace, že vůbec nemá tušení, kým je. A odhalení kým MacKyla opravdu je, pro ni vcelku překvapující.


Temnou horečku jsem měl chuť číst už nějaký ten rok zpět, ale na knihu jsem se vší láskou zapomněl, jako na smrt. Vzpomněl jsem si na ni až ve chvíli, kdy jsem na ni narazil na stránkách levných knih a musel jsem si ji tedy hned zakoupit. A protože se v Levných knihách objevily všechny tři díly, koupil jsem si je všechny. Co kdyby se mi první díl líbil že? 


Doma, když jsem si četl anotaci, jsem byl zděšen informací, že kniha je erotickým fantasy thrillerem. Erotickým knihám moc neholduji a začal ve mě tedy hlodat strach, aby se mi kniha vůbec líbila. Erotiky naštěstí v knize moc není, ale když už se tam nějaký takový děj objeví, stojí to docela i za to. Karen M. Moning se drží toho, že píše fantasy knihu pro dospělé a tak se nebojí použít trochu tvrdších popisů, z kterých by se jeden až červenal. 

MacKayla se dostane do knihkupectví  Barronse, což je nepříjemný a podivný člověk, který jí pomalu
ale jistě zasvěcuje do světa Dananské kultury. Mezi Mac a Barronsem to však není klidný, přátelský vztah. Jejich spolupráce je protkaná ironickými poznámkami, opovrhováním a přitom sexuální přitažlivostí, kterou si nechce ani jeden z hrdinů přiznat. Tyto chvíle do knihy vnášejí sarkastický humor, který pozvedá knihu o něco výše.


Co se celého příběhu a knihy týče, byl jsem docela i mile překvapen. S Temnou horečkou se dostáváme do Dublinu, kde se začaly propojovat světy. Náš svět se spojil se světem Dananů, což jsou stvoření, které na sebe berou mlžnou podobu lidí a krmí se lidskou krásou, energií a dalšími věcmi lidské bytosti, dle toho, o jaký druh Danana se jedná. MacKayla je vidoucí, což znamená, že dokáže tuto mlhu prohlédnout a tak na místo lidí v barech a v ulicích měst, vidí zrůdy v jejich pravé podobě a velikosti.

 Jedná se o opravdu zajímavý mix fantasy literatury, se špetkou detektivního příběhu, ale thrillerem bych to přímo nenazýval. Na obálku se příjemně kouká a celkové zpracování knihy je velmi příjemné. Jen by možná neuškodily trochu kratší kapitoly. S knihou jsem neměl více méně žádný problém, jen tomu chybí taková ta správná jiskra. Děj se dlouho nikam neposunuje a v podstatě se hlavní postavy točí na jednom místě. Přesto kniha nenudí. Já osobně se překvapivě těším na další díl této série a doufám, že se dozvím něco více o vidoucích a jejich dalších schopnostech.


A jak se kniha líbila Vám ? Četli jste tuto sérii ? Nebo se teprve chystáte ??

HODNOCENÍ:  70%


10 komentářů:

  1. Horečka je skvělá, a určitě rád uslyšíš, že druhý díl je fakt o dost lepší.
    Fajn recenze, jen v tom popisu máš pár nepřesností.. především její sestra neumírá, ale je už mrtvá. A že byla zavražděna je jasné hned. Taky bych prohodila odstavce s Barronsem a tím s Danany. Nemyslím ty připomínky zle, jen jsem si toho všimla a mohlo by ti to být k užitku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za názor. Ty nepřesnosti samozřejmě upravím a takové ty drobnosti také poupravím. Takhle to dopadá, když si nechám dlouho rozepsanou recenzi a po čase jí dopisuju úplně jinak. Vezmu si všechny připomínky k srdci a v příští recenzi se pokusím kniha více do hloubky rozpitvat :)

      Vymazat
    2. A na druhý díl se teď těším ještě více, když říkáš, že je o dost lepší. Už si jí připravuji na noční stolek :D

      Vymazat
    3. V tom případě se na další recenzi o to víc těším :) Dopisování po čase je zlo, já se snažím recenzi napsat na jeden zátah :D
      Je fakt o dost lepší, ale asi se budeš červenat, já se červenala občas, a to mě nic v tomhle ohledu nerozhodí :D

      Vymazat
    4. To já se červenal už u prvního dílu a to tam toho tak moc nebylo :D

      Vymazat
  2. zrovna dneska jsem na knizku v levnych knihach koukala a premyslela jestli ji koupit a asi se pro ni zitra teda vratim no ... :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Já se musím přiznat, že mě kniha tolik nebavila, ve čtení jsem pokračovala jen proto, že jsem se už něco konečně chtěla dozvědět, ale otázek pořád nějak přibývalo a odpovědi se naopak neobjevovaly skoro žádné. Třetí díl jsem pak už nedočetla. Oddechovka asi fajn, ale nějak víc mi příběh v paměti neutkvěl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak samozřejmě nejde o knihu, u které by člověku při čtení padala čelist. Ale jak píšeš, oddechovka je to dobrá :)

      Vymazat