sobota 26. září 2015

Pax: Hůl prokletí ( Åsa Larsson, Ingela Korsell )


Nakladatelství: Host
Počet stran: 135
Rok vydání v ČR: 2015

Vítejte v městě Merifield. Město, kam jsou zlé síly přitahovány jako magnetem a stejně tak jsou do města přitahováni i bojovníci, kteří stojí proti zlým silám. V takovémto městě samozřejmě nesmí chybět strážci, kteří se snaží udržet zlé síly v normě. V tomto případě to jsou Magnar a Estrid. Staří sourozenci, kteří dostávají v poslední době stále stejný vzkaz z tarotových karet. Do města přijdou dva bojovníci, kteří vnesou do města naději. 

Právě v tu dobu se do města přistěhují Alrik a Viggo. Dva mladí bratři, ještě školou povinní. Po rodinných problémech, které tyto dva bratry postihly, se dostávají do péče pěstounů Lajly a Anderse. Je možné, aby dva malý hoši uchránily město od temnoty ? 

Po této knize jsem chtěl sáhnout již dávno. Vždycky mě ovšem odradil fakt, že kniha je již dávno mimo mou věkovou kategorii, a tak jsem stále váhal. Až s projektem ReadNordik, jsem se odhodlal a knihu si pořídil. Inu...nelituji toho.

Kniha je velmi příjemně zpracovaná a je na ní znát, že jejím cílem je přivést mladé čtenáře ke čtení. K tomu má velké předpoklady. Jde o útlou knížečku, která čítá pouhých 135 stran a ještě k tomu je bohatě ilustrovaná obrázky, které jsou podobné komixovým panelům. Tyto ilustrace jsou velmi příjemné a jejich černobílé provedení, které má na svědomí ilustrátor Henrik Jonsson, skvěle dotváří ponurost této knihy.

Nejde však o knihu, která by se zabývala pouze temnými silami. V příběhu se objevují i momenty, které jsou blízké jistě mnoha dětem tohoto věku, jako je šikana, problémy s rodiči nebo zvykání si na nové prostředí či pěstouny. Tyto záležitosti dělají postavy opravdovými a hned jsou čtenáři o něco bližší.

Při čtení této knihy si přijdou na své všichni ti, kteří mají rádi tajemno a trochu mytologie, která se v této knize projevuje v bytostech, které ohrožují bezpečnost města Merifield. Pokud stejně jako já váháte nad přečtením této knihy z důvodu, že převyšujete cílovou kategorii o několik mnoho let, nedělejte to. Jde o příjemnou knihu, na jejíž přečtení vám postačí cca 3 hodiny textu a rozhodně se nebudete nudit. 

HODNOCENÍ: 79%


Žádné komentáře:

Okomentovat