čtvrtek 10. prosince 2015

Nejkrásnější ( Marissa Meyer )


Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 192
Vydáno v ČR: 2015
Série: Měsíční kroniky #3,1

Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.

Po dočtení předchozích tří dílů Měsíčních kronik, jsem nemohl jinak a musel jsem zjistit, jak to je vlastně s královnou Levanou. Těšil jsem se, že zjistím, z čeho pramení její zloba a že se trochu rozvinou předešlé příběhy z pohledu Levany, ale to se ne tak úplně stalo.

Spíše než na rozvíjení příběhů posádky Zvonečníku z pohledu Levany, se dozvídáme něco o Levaně samotné. Jak vyrůstala, jak se dostala k trůnu a její spojení s princeznou Winter, a jak to vlastně bylo s Cinder. Co jsem však neočekával, byla romantická linka, která obsáhla téměř celou knihu. Musím uznat, že mě místy tato linka uvrhovala do mírných depresí a ač se to zdá nepravděpodobné, bylo mi Levany místy líto. Sice si za veškeré problémy mohla více méně sama, ale to už jí nejspíš bylo dáno do vínku.

V této kraťoučké novelce se konečně podíváme pořádně na Měsíc a zjistíme, jak to na měsíci vlastně chodí. Jak se ukázalo, mentalita lidí na Měsíci, je naprostou odlišná, než lidí na Zemi. Už se vůbec nedivím tomu, že je Levana taková, jaká je, protože přesně v takovém duchu vyrůstala a žila i v době své dospělosti. 

Trochu jsem doufal, že díky této novele pozměním názor na Levanu, ale nestalo se tak. Budu však na její postavu nahlížet už trochu jinak. I když autorka přišla v této knize s naprosto jiným příběhem, než s kterým jsem počítal, jsem velmi rád, že jsem si jí mohl přečíst a autorce se to zkrátka opět povedlo.

Protože se mi tuto knihu podařilo získat hned po dočtení Cinder, dlouho jsem řešil, kdy by byl nejlepší čas si jí přečíst. Zda hned po Cinder a nebo čekat, až přečtu Cress a dodržím tak postupnost série, tak jak byly vydány. Nakonec jsem opravdu čekal a přečetl ji až po Cress. Po dočtení můžu říci, že je více méně jedno, kdy si knihu přečtete. Buď se skvěle naladíte na celou sérii, nebo si rozšíříte své obzory o předešlých dílech. 

HODNOCENÍ: 79%




2 komentáře:

  1. Uf, Levana je šílená. Ale líbilo se mi, že autorka celou věc podala tak, že nikdo není černý, nebo bílý. I krutá královna může mít ráda své dítě, i šílená ženská může toužit po lásce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Ukázala, že i "netvor" může milovat. I když trochu zvláštním způsobem.

      Vymazat