pondělí 1. února 2016

Nejtemnější část lesa ( Holly Black )


Ve městě Fairfold se nachází les, který není jen tak obyčejným lesem. V jeho nejtemnějších a nejhlubších částech přežívají temná stvoření, víly. I přes to, že se obyvatelé vílích lidí bojí, lesy jsou plné turistů a to z jednoho důvodu. V lese se nachází skleněná rakev, v které leží chlapec, jehož uši jsou špičaté jak nože a hlavu mu lemují zatočené rohy. Jednoho dne je však rakev naleze rozbita a rohatý chlapec zmizel. Naznačuje toto zmizení kruté časy, jak praví legendy?

Celý příběh se vlastně točí kolem Hazel a jejího bratra Bena, kteří žijí společně se svými rodiči ve Fairfoldu. Oba sourozenci spolu mají skvělý vztah a vyprávějí i spolu příběhy, jak zachraňují vílího prince ze skleněné rakve. Když najednou princ zmizí, rozhodnou se ho vystopovat a zjistit, co se vlastně stalo. Fairfoldský les je však plný zrádných stvoření, která jsou podlá a nebezpečná. O to více, když Hazel začne nacházet podivné vzkazy, které ji ne jednou vyděsí. 

Nejtemnější část lesa je novou knihou Holly Black, která je u nás známa knižní sérií Kronika z rodu Spiderwicků, které se u nás i ve světě dostalo velké oblibě. Pro mě tohle byla první kniha od této autorky a měl jsem od ní jistá očekávání. Zvlášť po tom, co jsem si přečetl anotaci a viděl trailer, který mě v koupi knihy ujistil. Bohužel však nenaplnila mé očekávání a vlastně ani teď pořádně nevím, zda se mi kniha líbila, nebo pro mě byla spíše přítěží.


Do doby, než jsem si přečetl tuto knihu, jsem nečetl žádnou knihu, která by byla zařazena do světa víl. Při čtení jsem bohužel zjistil, že se mi ve světě víl nelíbí a jejich historie a kouzelná moc není nic pro mě. Velkým překvapením pro mě také bylo, když jsem se poprvé setkal  hlavními charaktery této knihy. Čekal jsem knihu spíše zaměřenou na dětské čtenáře, o to víc mě zaskočilo, když se začali postavy oddávat alkoholu a přicházeli další a další věci, které mě utvrdili v tom, že kniha opravdu není určena pro děti. 

V jistém smyslu mi tato kniha přišla jaksi neosobní. Jakoby byl příběh jen odříkáván a neměla ve čtenáři cokoli vzbuzovat. Přitom stačilo jen trochu víc prohloubit vztahy a rozvinout milostnou linku mezi postavami. A při tom měla Holly Black připravenou skvělou půdu, aby tak mohla učinit. Benova homosexuální orientace a Hazelina slabost pro hocha, který není ve městě oblíbený...z toho se dalo vytěžit hodně. Bohužel toho autorka nevyužila.

I tak nelituji, že jsem si knihu přečetl a vlastně ani nebylo moc těžké jí dočíst. Takže pokud máte už nějaké zkušenosti s vílami v knihách, nebo milujete knihy od Holly Black, můžete se směle pustit i do této knihy. Určitě má co nabídnout.

HODNOCENÍ: 69%


2 komentáře:

  1. Krásná recenze :) Kniha mě docela lákala, teď si nejsem úplně jistá, jestli si ji hned pořizovat :) Ale určitě se po ní podívám v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) jsem rád, že se recenze líbila :)
      Z knihovny to bude nejjistější, kdyby se náhodou kniha nelíbila. Pokud by se naopak zalíbila natolik, že bys jí chtěla mít v knihovně, stačí se ozvat a můžeme se domluvit a udělal bych ti cenu, nebo by jsme se domluvili na výměně knihu za knihu :)

      Vymazat