sobota 31. prosince 2016

TOP 10 roku 2016



NEJOČEKÁVANĚJŠÍ KNIHA

WINTER - MARISSA MEYER

Asi nejočekávanější kniha roku 2016, co se young adult literatury týče. I já jsem netrpělivě čekal a rozčiloval se nad každým posunutím vydání této knihy. I když je smutné, že se touto knihou loučíme s Měsíčními kronikami a už jen nahlédneme do tohoto světa formou povídkové knihy Hvězdy nad hlavou, jsem si Winter neskutečně užil. Marissa Meyer mě vtáhla ihned do děje a nečinilo mi problém ani těch 760 stránek, která tato kniha má. Sice nebyla Winter nejlepší knihou série, ale rozhodně byla jednou z knih, která mě tento rok nejvíce zaujala a místo v mé TOP 10 si jednoznačně zaslouží!

RECENZE






NEJVĚTŠÍ POSUN V SÉRII

DĚDIČKA OHNĚ - SARAH J. MAAS 

Sarah J. Maas si mě touto sérii naprosto získala, a i když jsem přečetl v tomto roce i Půlnoční korunu (druhý díl série), dávám sem raději Dědičku ohně, protože tato série se s každou další knihou zlepšuje. Dědička ohně navíc prošla největším posunem svých knih, a to od young adult k vysoké fantasy. Byl jsem hrozně překvapen, jak moc se příběh posunul do jiných vod a pořád se to četlo skvěle. Zkrátka jedna z nejlepších knih 2016 a jedna z mých nejoblíbenějších sérií všech dob.


RECENZE




NEJZÁBAVNĚJŠÍ KNIHA

JACKABY - WILLIAM RITTER

Jackaby pro mě byl jasnou volbou k přečtení, ale i když jsem měl tuto knihu zakoupenou hned jak vyšla, začaly mě od přečtení trochu odrazovaly negativní recenze, které se na tuto knihu začaly podivně množit. Nakonec jsem se ale ke knize dostal a v žádném případě nelituji. Je to rozhodně kniha, u které jsem se tento rok nejvíce pobavil. Rozhodně můžu doporučit a netrpělivě vyhlížím další díl, jehož vydání se nám už blíží ;).


RECENZE




NEJZVLÁŠTNĚJŠÍ KNIHA

KNIHA ZTRACENÝCH VĚCÍ - JOHN CONNOLLY

K této knize jsem se dostal díky jejímu vysokému hodnocení na databázi knih a hned jsem se zařadil mezi obdivovatele této knihy. Jde sice spíše o pohádkovou knihu, ale má v sobě hodně témat, které bych v pohádce rozhodně nečekal. Druhá světová válka, mírně homosexuální princ, a to vše zabalené do takového temnější hávu se "smutným" konce. Je velká škoda, že tato kniha už jde jen velmi těžko sehnat, protože bych ji hrozně rád vlastnil ve své knihovničce.


RECENZE



NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ (YOUNG ADULT)

BEZ ŠANCE - NEAL SHUSTERMAN

Bez šance se rozhodně nenacházela na mém TBR, ale když jsem viděl naživo tuto obálku a k tomu ještě s tou slevou, která byla na knihu zrovna uvalena, neodolal. Hned jsem se do ní i začetl a nepřestal jsem, dokud jsem ji nedočetl. Rozhodně obrovské překvapení, ale ke konci už přeci jen trochu ztrácela dech. To ale nebrání tomu, abych tuto knihu zařadil do mých TOP knih roku 2016, protože mě rozhodně mile překvapila a navnadila na další díly. (Doufám, že u nás další díly vyjdou).


RECENZE



NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ (THRILLER)

POSLEDNÍ VÝKŘIK - KEVIN O´BRIEN

Poslední výkřik je poslední knihou, kterou jsem v roce 2016 přečetl a byla to ta nejlepší volba. U této knihy jsem měl emoce na hraně, protože autor přesně věděl jak na mě a neměl slitování s žádnou postavou. Přitom vytvořil takové charaktery, kterým fandíte a máte je rádi a přitom se dostávají do situací, kdy už víte, že stačí hrozně málo a přijdou o život. A žij o ten život hodně přišlo. Nebyla to možná nejvhodnější kniha na Vánoce, ale skvěle jsem si ji užil a místo v tomto žebříčku si zaslouží. Prosím více autorových knih v České republice!


RECENZE (brzy bude) ;)



NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ (SCI-FI, FANTASY)

ČERVENÝ VRCH - JAMIE McGUIRE

Možná jde spíše o thriller než fantasy, ale thrillerová sekce už je obsazena a tahle kniha tu nesmí chybět, protože i když už jsem ji přečetl hodně dávno, stále na ní musím myslet a společně tak na postavy v této knize. Jistě o této knize hodně z vás slyšelo, takže určitě víte, že jde o knihu, která se zaměřuje na zombie apokalypsu. Červený vrch u mě sice získal trochu nižší hodnocení, ale to bylo především kvůli konci, s kterým jsem se prostě nemohl smířit. Prostě mě tato kniha dostala a určitě se k ní ještě minimálně jednou vrátím.

RECENZE






NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ (DETEKTIVKA)

LEON - MONS KALLENTOFT

Nemůžu v tomto žebříčku opomenout ani detektivní žánr, a protože se chci zaměřit na čistou detektivní linii a ne kříženou s thrillerovými prvky, tak jsem se rozhodl pro Leona od Monse Kallentofta. V mých žebříčcích tento autor nemůže chybět, protože si mě získal svojí sérií s Malin Forss a vše co tento autor napíše, je pro mě jako droga. Leon je druhou knihou z autorovy nové série Hercules a byla naprosto skvělá. První díl Zack mě trochu zklamal, ale v tomto díle se autoři rozhodně zlepšili a hodně je v této knize znát Kallentoftův styl, který tolik miluju. Proto tady tahle kniha nemlže chybět.

RECENZE (zatím není)




NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ (HOROR)

PYROFOBIE - JACK LANCE

Nejde o čistokrevný horor, ale rozhodně se tam nějaké hororové prvky najdou. Rozhodně jsem ale nečekal, že se mi tato kniha bude tolik líbit. Hrozně těžko se mi odkládala a držela mě v napětí až do samotného závěru. Přitom jde o knihu, která u nás není moc známá a je to obrovská chyba. Tuhle knihu by jste si měli rozhodně přečíst, protože nebudete litovat.


RECENZE



NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ (AUDIOKNIHA)

DÍVKA VE VLAKU - PAULA HAWKINS

V tomto roce jsem poslechl několik audioknih a Dívka ve vlaku byla tou první, kterou jsem kdy vyposlechl. Poslech jsem si skvěle užil a velkou zásluhu na tom má trojice žen, které tuto audioknihu načetly. Stejně jako provedení této knihy se mi zamlouval i celkový příběh a řadím se mezi ty, kterým se Dívka ve vlaku líbila. I když chápu, že číst ji může být trochu těžší. Pokud po této knize tedy stále uvažujete, zkuste ji jako audioknihu a jistě nebudete litovat.

RECENZE






4 komentáře:

  1. Moc pěkné shrnutí :) Musím souhlasit, že Jackaby a Bez šance mě také příjemně překvapily :) Hezké čtení i v Novém roce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těší mě, že se shrnutí líbilo a i tobě do nového roku přeji jen to nejlepší a mnoho krásných knih :)

      Vymazat
  2. Hezky napsané shrnutí, myslím, že po některých z knih sáhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Myslím, že ať sáhneš po kterékoliv z nich, nebudeš litovat :)

      Vymazat