neděle 8. ledna 2017

Knižní zklamání v roce 2016


Tenhle článek vlastně nebude ani tak o zklamání, jako o nenaplněném očekávání. I v roce 2016 jsem narazil na pár knih, od kterých jsem očekával něco úplně jiného, než co jsem po dočtení opravdu dostal. Ale jen 3 knihy mě zklamaly natolik, abych se tu o nich rozpovídal trochu více. 

   
Rudá královna – VICTORIA AVEYARD

Rudá královna vstoupila na český trh silou vichřice a mluvilo se o ní snad na každém kroku. Té přehnané propagaci se nedalo odolat, takže když trochu opadla ta prvotní vlna nadšení, přečetl jsem si knihu i já. Co hůře, dokonce jsem si ji i koupil. Tahle kniha si stavěla především na tom, že v knize dojde k velkému plot-twistu, který je hrozně neočekávaný. A já se teď ptám, jestli jsme opravdu četli všichni tu samou knihu. Ten hrozný zvrat se dal předpovídat už hodně dlouho před tím, než se skutečně odehrál. Když mě napadla myšlenka toho plot-twistu, tak jsem si říkal, že to přece nemůže být ono, protože je to tak okaté, že na to musí přijít prostě každý, nebo to muselo každého minimálně napadnout. Rudá královna bohužel nenaplnila moje očekávání ani po příběhové stránce, i když v sobě měla pár chvilek, které jsem si alespoň trochu užil. Nyní hodně váhám nad tím, jestli má cenu pokračovat dalším dílem, který nedávno vyšel, anebo Rudou královnu prodat a zapomenou, že vůbec existovala. 



V MLZE – CAROLINE ERIKSSON

Tato kniha musela zaujmout snad každého, kdo má rád thrillery a přečetl si anotaci. Spokojená rodinka si vyjede na výlet, a zatímco se muž s dcerou vydá na prozkoumání ostrova, žena čeká na molu. Muž se už ale s dcerou nevrátí a žena zůstává sama, snažíc se zjistit, co se to sakra stalo. Tohle pro mě byla taková sázka nejistotu, takže jsem si tuto knihu vybral jako svůj narozeninový dárek. Bohužel se ukázalo, že není jistota jako jistota. Tahle kniha klame snad úplně vším, na co si vzpomenete. Klame názvem, klame příběhem a zklamala i mě. Tahle kniha by se skvěle hodila pro čtenáře, kteří nemají zkušenosti s thrillery, anebo pro ženy, které se nerady bojí, ale rády si zahrávají s tajemnou atmosférou. Pro takové čtenářky byla kniha jistě určena, protože si to jinak nedokážu vysvětlit. Určitě to není thriller, ale řekl bych psychologické drama, a ať nežeru, závěr nese prvky thrilleru. Tím končím.  



VAMPÝRSKÁ AKADEMIE – RICHELLE MEAD

A jako třetí tady mám knihu, u které musím uznat, že za to že se mi nelíbila, si můžu v podstatě já sám, protože jsem to očekával. Ještě než jsem začal číst, bylo mi jasné, že je tato kniha určena pro dívky, ale hrozně mě lákalo zjistit, co na této knize je tak úžasného, že má takové skvělé ohlasy. Bohužel se pro mě ukázalo, že to asi nemůžu pochopit, protože nejsem dívka. V této knize musí být určitě něco skryto, co jsem neviděl, protože si to jinak neumím vysvětlit. Nejvíc mi na tomhle asi vadily postavy. Rose a Dimitrij se ještě dali nějakým způsobem zvládnout, ale jakmile nastoupila na scénu Lissa a spustila to své věčné kňučení, tak jsem opravdu měl sto chutí s knihou mrštit o zeď. Těsně po dočtení jsem měl takové rozporuplné myšlenky, že bych si mohl přečíst následující díly, protože nemůžu upřít, že to bylo čtivé, ale jak postoupil čas, tak jsem si čím dál víc jistější, že radši nebudu riskovat a nebudu těmto knihám kazit reputaci, když nejsou určeny pro moji kategorii.


18 komentářů:

  1. V mlze jsem četla a souhlasím. Mám na blogu recenzi.

    OdpovědětVymazat
  2. Líbí se mi už to téma článku. Všichni píší o nejlepších knihách za uplynulý rok (včetně mě :D) a ty to bereš z té druhé stránky. Nečetla jsem ani jednu, takže posoudit nemohu.

    P.S.: Jak se ti líbí Alchymista?

    Lauralex,
    www.brcqo.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rád, že jsem tě tímto článkem zaujal :).

      Co se týče Alchymisty, tak už ho čtu teď podruhé a musím říct, že se mi líbí pořád stejně. Já si tu knihu vždycky hrozně užiji, a krásně si u ní odpočinu. Poprvé jsem ji přečetl během pár hodin, ale tentokrát si ji chci dávkovat po kouskách a hezky se v příběhu rochnit :D.

      Pokud jsi četla, tak řekni i ty, jak se ti Alchymista líbil :)

      Vymazat
    2. Aha. :D No, mě to upřímně trochu zklamalo. Podle mě je to trochu přeceňovaná kniha, ale asi jsem v tom nenašla to, co v ní je. Očekávala jsem, že mě to uchvátí a předpokládala jsem, že je to přesně pro mě. Myslela jsem si, že ji čtu ve správnou dobu, ale možná právě ne. Chybělo mi něco, co od knih očekávám. Uvěřit. Nepovedlo se mi to. Možná proto, že jsem ještě nedošla k pokladu. Něco mi to dalo, něco vzalo, i tak bych to mohla říct. S něčím souhlasím, s něčím ne.

      Vymazat
    3. Ono je to s Alchmymistou trochu složitější. Já v podstatě nevím, jestli se dá v dnešní době věřit tomu, že když si půjdeš za svým Osobním snem, tak ho určitě docílíš. V dnešní době je to těžké a asi je jistější, když se člověk drží jistoty, než snů. Líbí se mi ale ta celková myšlenka a styl jakým je to napsáno. Hrozně rád se nechávám unášet tím pocitem, že někdy můžu dosáhnout svého snu a "vzlétnout"(ne že bych chtěl létat, ale narážím na příběh). :) Takže je pro mě důležitější užít si ten krásný příběh a nestarat se o to, jestli tomu stoprocentně věřím, nebo ne. :)

      Vymazat
    4. No já spíš myslela uvěřit té knize než těm myšlenkám. Já nevím, ale já když čtu knihu, musím mít pocit, že v ní něco je. Něco, co mi dá důvěru v to, že to něco znamená, pro mě, i když to je ve skutečnosti třeba nereálné nebo hloupé. Asi se neumím vyjádřit. Ale ten styl tohoto příběhu mi to úplně nedal právě.

      Vymazat
    5. Tak nemůže se každému líbit všechno. :) Já to svým způsobem i chápu, že se tato kniha spoustě lidem nelíbí. :)

      Vymazat
  3. Juuu. Konečně někdo, kdo četl tu samou Rudou královnu jako já. :D
    Do druhého dílu jsem se pustila a nedočetla, takže Ti doporučuju zapomenout a prodat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No výborně :) Já už se skutečně bál, že mi místo Rudé královny natiskli úplně jinou knihu :D.
      Tak když se ti Křišťálový meč nelíbil a četla jsi tu samou verzi knihy jako já, tak tě poslechnu a do druhého dílu se pouštět nebudu ;) Díky za názor :)

      Vymazat
    2. *nadšený taneček*
      Zachránila jsem Tě před nekonečnou nudou, věř mi. :D

      Vymazat
    3. Jsem ti neskonale vděčný! :D

      Vymazat
  4. Souhlasim az na Mlhu :D ale ja to brala jako psycho a ne jako thriller, jde spise o zvraty a hru se slovy. Nemam ji sice hodnocenou plnym počtem ale libila se mi. Jsou mnohem,ale mnohem horsi knihy :D
    Ale je fakt,ze jsem ji chtela asi pulku knihy nafackovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je spousta horších knih, než bylo V mlze. Tady jde spíše opravdu o to, jak se ke knize přistupuje. A máš pravdu v tom, že hlavní hrdinka by zasloužila proplesknout. Chtěl jsem to udělat taky :D

      Vymazat
  5. Ahoj, me prave tva recenze na knihu V mlze docela nalakala. Nerada se bojim moc, ale psycho drama by mohlo byt dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, :)

      pokud jsem tě recenzí na knihu nalákal, tak jen směle do ní. Když se nerada bojíš, ale máš ráda trochu toho napětí, tak je velká šance, že by tě mohla zaujmout. Čte se totiž poměrně dobře, má krátké kapitoly a dá se přečíst během pár hodinek. :)

      Vymazat
  6. Vampýrská akademie má Dimitrije Belikova a Adriana Ivaškova, víc v podstatě nepotřebuje, takže chápu, že se ti jako klukovi nelíbila :D Zase ji ale nebudu hájit, v 15 jsem z ní byla na větvi, ale teď už by u mě asi tolik nepochodila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budiž mi to tedy útěchou. Vzhledem k tomu, že jsem ji četl ve svých 23 letech, tak už se opravdu není čemu divit :D

      Vymazat