pondělí 22. září 2014

Labyrint: Útěk (James Dashner)



Plac
a jeho přilehlý Labyrint je místo, kam by jste se nechtěli dostat. Thomas takové štěstí však nemá a jednoho dne se probouzí ve výtahu, neví kde je, neví kdo je a neví co se s ním děje. Výtahem je dopraven na místo zvané Plac, které obývají mladí chlapci, kteří si říkají Placeři. Thomas se ve zmatku dozvídá, že všichni obyvatelé Placu prožili to co on. Nikdo neví kde jsou a nikdo neví proč jsou právě zde. Jediné co ví je to, že musí přežít a tak se ve skupinách starají o vše co je třeba. Starají se o zvířata, které dostali od "Tvůrců" , jak je Placeři nazývají, vyrábí si zbraně a starají se o spoustu dalších potřebných věcí. Ve skupině se nachází i tzv. Běžci, kteří mají za úkol každé ráno s otevřením brány přilehlého labyrintu prozkoumávat jeho útroby, vrátit se zpět než se brány večer zavřou, zapsat aktuální mapu labyrintu, který se každou noc mění a snažit se najít východ, který by je dostal zpět do svých domovů, na který si nepamatují. Den po Thomasově příchodu se otvírají dveře výtahu znovu a v něm se nachází dívka. Jediná dívka, která byla na Plac dopravena. Thomas ví, že se musí jako běžec vypravit do Labyrintu, který je obýván hrůznými stvořeními a najít cestu ven. Nejen proto, že se chce dostat ven, ale i proto, že má pocit, že labyrint zná už z minulosti.

Labyrint: Útěk od Jamese Dashnera je povedená young adult dystopie, která má několik kladných vlastností. Po dlouhé době přichází dystopická kniha, která obsahuje minimum ženských postav a tak není čas na žádnou moc velkou romantiku ( i když trochu jí přeci jen dostaneme). Dalším velkým plus je samotný námět. Nápad s labyrintem je sázka na jistotu a asi největším plus je samozřejmě styl autorova psaní. Dashner píše svižně, poutavě, vytváří vlastní názvy a pokládá v každé z krátkých kapitol spousty otázek, na které ať chcete nebo ne, musíte znát odpověď. Co bych knize vytkl je samotný závěr knihy. Závěr je takovým dá se říci Prologem pro druhý díl a ten mě zrovna nenavnadil tím správným způsobem. Stále uvažuji, zda dám druhému dílu šanci, nebo se radši spokojit s prvním dílem a brát ho jako samostatnou knihu.

Ke knize mě přivedl až trailer na chystaný film, který je touto dobou již v kinech. A jelikož trailer vypadal velmi zajímavě a akčně, musel jsem si tuto knihu zakoupit a přečíst. No podívejte se sami a řekněte, že vás trailer alespoň trochu nenavnadil.



Jako celek Labyrint: Útěk hodnotím pozitivně a řadí se u mě mezi ty lepší dystopické knihy, které jsem doposud přečetl. I když je kniha spojována s Hunger games, mě tohle přirovnání moc nesedí. ano má to podobné prvky, ale Hunger games je prostě Hunger games :).


HODNOCENÍ:  80%

Četli jste již tuto knihu ?? Těšíte se na její druhé pokračování a chystáte se do kina na filmové zpracování knihy ??


8 komentářů:

  1. Hmm Já si počkám až budou v CZ všechny najednou :D

    OdpovědětVymazat
  2. Fajn recenze. Já si tuto knihu zamilovala :) A film taky není k zahození.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :) . Na film se teprve chystám a slyšel jsem, že se trochu liší od knihy...takže jsem na to docela zvědav jak si s tím tvůrci poradili :).

      Vymazat
    2. V některých věcech se opravdu liší, ale není to nijak zásadní. A to já vždycky nejvíc křičím, když filmaři děj mění :D Jestli se Ti kniha líbila, film si stoprocentně taky zamiluješ!

      Vymazat
    3. No snad se na film v nejbližší době dostanu. Zatím ještě nebyl čas :).

      Vymazat
  3. Chystám se přečíst někdy v budoucnu. Možná až trochu opadne ten boom :D Jinak taková malá rada - dej si pozor na čárky v souvětích. Docela dost ti jich tam chybí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je někdy lepší počkat si až opadne ta obrovská vlna zájmu. Jinak děkuji za radu a pokusím se na tenhle problém zaměřit :)

      Vymazat