středa 24. září 2014

Mesiáš (Boris Starling)


Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2009 
Stran: 472

Red Metcalf, se nachází před tím nejtěžším případem, který kdy vyšetřoval. V Londýně zuří sériový vrah, který své oběti vraždí obzvláště surovým způsobem. Oběti mají vyříznutý jazyk a v ústech vloženou stříbrnou lžičku. Tímto si vysluhuje označení, „Stříbrný jazyk“. Detektiv Metcalf sestavuje tým čítající čtyři detektivy a vydávají se po stopách vraha, který nemá slitování. Obětí přibývá a policie nemá žádné důkazy, podle kterých by mohli vraha identifikovat.

To je asi největším problémem této knihy. Obětí je přehršle a podezřelých minimum. Podle mého by měl čtenář u detektivek (detektivních thrillerů) mít možnost hledat vraha, spolu s vyšetřovateli, a dostat tak šanci odhalit vraha ještě před tím, než je usvědčen. V důsledku minimálního výskytu osob, zde tato možnost není. Kniha tak působí zdlouhavě a místy až nezajímavě.

Možná to vypadá, že kniha nebyla dobrá. Opak je pravdou. Mesiáše Borise Starlinga, mohu jen doporučit. Možná se při jejím čtení nebudete bát, jak slibuje anotace, ale místo toho vás kniha zaujme samotným vyšetřováním. V důsledku vyšetřování se v knize podíváme do prostředí homosexuálních barů, a dokonce i mezi náboženské fanatiky v sektě.

Hlavní čtveřice vyšetřovatelů mi byla po většinu času sympatická a vyšetřování formou „myšlenkových pochodů“ Reda Metcalfa je příjemným osvěžením. Patologické popisy obětí jsou geniálně zpracované, a popsané tak dokonalým způsobem, že místy působí až znechucujícím dojmem.


HODNOCENÍ:  80%


Četli jste Mesíáše nebo jinou knihu od Borise Starlinga ?? Co na ně říkáte ??


Žádné komentáře:

Okomentovat