středa 5. listopadu 2014

Nebe v Plamenech (Emmy Laybourne)

Nakladatelství: Baronet
Stran: 224
Rok vydání v ČR: 2013

ANOTACE: V pokračování příběhu Monumentu 14 se skupina přeživších, donedávna uvězněných v supermarketu sérií ničivých katastrof, rozdělila ve dví. Většina dětí se v zoufalé snaze vydala opraveným autobusem na letiště v Denveru. Doufají, že se tam setkají se svými rodiči, budou odvezeni do bezpečí a zachrání svého umírajícího přítele.
Ale svět venku je temný a zaplavený nebezpečnými chemikáliemi, které mění lidi v krvežíznivá monstra, a ne všechny děti jsou ochotné nastoupit do autobusu. V útočišti, jež bylo již jednou narušeno, se snaží zbývající děti obnovit přátelství. Ale pokud se máte rozhodnout mezi životem a smrtí, láskou a nenávistí, komu můžete doopravdy věřit?

Předtím, než si přečtete tuto recenzi by jste si měli rozmyslet, zda si nejprve nechcete přečíst první díl této knižní série. Nerad bych vám zkazil konec prvního dílu, protože se v recenzi objeví jistě nějaký SPOILER. Takže pokud váháte nad přečtením prvního dílu a nemůžete se rozhodnout, zkuste si přečíst moji recenzi na předešlý díl ZDE a třeba vás přesvědčí.

A teď již k samotné knize. Jak jsem se již zmínil, Nebe v plamenech je druhý díl ze série s názvem Monument 14. Tato kniha začíná přesně tam, kde předešlý díl skončil. Některé děti vyrazili opraveným autobusem směrem k Denveru, odkud jsou lidé deportování do bezpečných zón. Zbytek dětí zůstalo v supermarketu v Monumentu a čekají, až se jejich přátele vrátí s pomocí pro jejich záchranu. Nebude to však tak jednoduché. Ve vzduchu jsou stále smrtící chemikálie, které mění lidi, s určitou krevní skupinou, v monstra a ty rozhodně nemají v plánu nechat si uprchnout cokoliv živé. Dokážou se naši hrdinové dostat do bezpečí letiště v Denveru a sehnat pomoc pro své kamarády z Monumentu ? A pokud ano, dokáží přeživší v supermarketu vzdorovat všem hrozbám do doby, než dojde k jejich záchraně ?


Nebe v plamenech mě vážně překvapilo. Popravdě jsem očekával hodně a hodně jsem také dostal. Rozdělit hrdiny na dvě party byl od Emmy Laybourne skvělý tah. Příběh je tedy rozdělen na dvě části, které se po kapitolách střídají a jsou vyprávěny deníkovými zápisky bratrů Deana a Alexe. Každá postava z jejich vyprávění prochází svým osobním vývojem a můžete si na ně udělat vlastní názor. Já osobně některé nesnášel, některé si zamiloval a pár jich dokonce litoval. Charaktery postav jsou skvěle napsány, stejně jako celá kniha. Příběh je velice čtivý, napínavý a protkán několika...v celku brutálními scénami. Takže je jen velmi těžké se od čtení odtrhnout. 

Obálkou si druhý díl Monumentu 14 také polepšil. Na rozdíl od předešlého dílu z knihy vyloženě sálá post-apokalyptická atmosféra a stejně jako u prvního dílu, jde o výjev z určité části knihy. Já jsem z té obálky vážně nadšený. A co sem tak viděl, druhá obálka bude asi nejhezčí z celé trilogie, protože pokud třetí díl, který ponese název " Cesta pustinou", vyjde se stejnou obálkou, která byla prozatím zveřejněna, nepůjde o žádný zázrak.
A když jsme u té trilogie, rád bych se chvíli zastavil u Epilogu této knihy. Konec byl napsán vážně hezky. Moc se mi líbil. Ale rozhodně by se mi více líbil, kdyby ukončoval celou sérii. Moc nemusím knihy, které mají takovýto konec, který se, dejme tomu, "uzavře", aby jsme ho mohli zase otevřít a všechno změnit. Co se ukončení knih týče, předešlý díl měl mnohem lépe promyšlené ukončení, které velice navnadilo na další díl. Konec Nebe v plamenech mě spíše rozčílil. Ještě že jsem knihu dočetl v MHD cestou ze školy, protože jinak bych si určitě zanadával. Vždyť nemuselo jít o trilogii. Mohlo to vše skončit druhým dílem a mohli jsme být všichni šťastný. Ale to by jsme nesměli žít v době, kdy v této kategorii Young Adult "dystopií" je trilogie něco jako nepsané pravidlo. Jen doufám, že jsem nějakým způsobem nespoileroval. Pokud ano, dejte vědět do komentářů a já to případně upravím :D. Ale napsat jsem to prostě takhle musel.

Každopádně je Nebe v plamenech skvělým pokračováním a povyšuje sérii Monument 14 o kategorii výš. Knihu by si rozhodně měli přečíst všichni, kdo četli předešlý díl a rozhodují se, zda sáhnout po druhém díle. Rozhodně to udělejte. No a samozřejmě každému, komu je post-apokalyptické téma blízké, nebo chce v ruce držet knihu, u které vydrží sedět celý den a přečíst ji jedním dechem. 

HODNOCENÍ: 89%

Už jste četli Nebe v plamenech ?? Líbila se vám tak jako mě ? A co říkáte na Epilog, kterým byl tento díl ukončen ? 





4 komentáře:

  1. Já už nutně potřebuji ten třetí díl! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už se na něj těším ;). Jsem docela zvědav, jak to všechno nakonec dopadne :)

      Vymazat
  2. tahle serie me fakt chytla, na to, ze je pro mladsi ctenare, nez jsem ja, se mi fakt moc libila. uz se tesim na trojkuuuu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono tím, že se většina postav chová na svůj věk velice dospěle, je kniha zajímavá i pro nás, kteří jsme věkově již mimo tuto kategorii :D A tohle téma je navíc vděčné asi všem věkovým skupinám :)

      Vymazat