neděle 5. července 2015

Legenda (Marie Lu)

Nakladatelství: Albatros Media-CooBoo
Počet stran: 280
Rok vydání v ČR: 2013

Los Angeles-Kalifornie, bývalý stát USA. Dnes se na tomto místě rozkládá Republika. Území je poseto JumboTrony, které informují celý stát o rozhodnutích Republiky a aktuálních problémech. Stát je rozdělen na několik částí, které jsou buďto chudé, nebo jsou Republika. Všechny děti, které dosáhnou desátého roku se musí zúčastnit zkoušky, která rozhodne, jak bude pokračovat jejich život. Buď uspějí a budou pracovat pro Republiku, nebo neuspějí a budou převezeni přímo ze zkoušek do   " pracovních táborů". V tomto světě, v jedné chudinské čtvrti žije Day. Patnáctiletý chlapec, který plní obrazovky JumboTronů, jako celostátně hledaný zločinec, na jehož dopadení je vypsána obrovská odměna. 

Na druhé straně je June. Nadměrně inteligentní dívka, která se narodila v Republice a má ty nejlepší předpoklady, aby se stala jedním z nejlepších vojáků Republiky. Samozřejmě až vychodí školu, protože stejně jako Dayovi, i jí je patnáct let. Žije společně se svým bratrem a psem, dá se říci, poklidným životem rebelky. Ovšem jen do té doby, než se její cesty nepřímo zkříží s Dayem. Od té chvíle už nikdy nebude nic takové, jako bylo dříve.

Asi nejjednodušší bude u této knihy psát o obálce. Ta je velice jednoduchá a při tom je úderná a jasná. Předpokládám, že jde o znak Republiky (pokud se mílím, opravte mě), takže jasně ukazuje, o čem kniha více méně bude, když jde o dystopii. Co jsem tak dopředu koukal, další dva díly se drží podobného stylu obálky se znaky, což se u série předpokládá a zároveň se cení.

Legendě jsem dlouho odolával a vlastně jsem sni nikdy neměl v plánu se do této knižní série pouštět. Ale jistě mnoho z vás dobře ví, jak to chodí. Knihu, o které se neustále mluví, máte v povědomí a pak jdete knihovnou a narazíte na ni. Samozřejmě si ji vezmete domů a hned se do ní pustíte, protože vás zajímá, co je na této knize tak zvláštního, že spoustu lidí tak zasáhla, že o ní mnohdy píšou, jako o lepší knize, než Hunger games či Divergence. Byl jsem velmi zvědav, ale takového výsledku se u mě kniha nedočkala. 

Kladem této knihy je rozhodně její čtivost. Stránky otáčíte rychlostí blesku a jelikož stránek není mnoho, za chvíli jste na konci knihy. Příběh je také docela zajímavý a v dnešní záplavě dystopií se dá říci, že je v určitém směru originální. Zároveň je však tak stereotypní, že již asi po padesáti stránkách jsem věděl, jak příběh bude pokračovat, jaké zvraty asi budou následovat a jak by asi mohla kniha skončit. Bohužel jsem se v 90% trefil a to pro mě knize ubralo na dojmu. Konec mě ovšem naprosto dostal. Postavy byly příjemné a ani jedna mi nestihla lézt na nervy, což je u dystopických knih velký kumšt, napsat takové postavy. Nejvíce sympatický mi byl překvapivě Methias, který se v knize ovšem skoro fyzicky nevyskytuje.

Příběh je vyprávěn v ich formě z pohledů Daye a June, které se s pravidelností a po krátkých sekvencích střídají, což většinou u knih zabírá a kniha se tak lépe čte. Já mohu za sebe Legendu doporučit a sám jsem zvědav, co přinesou další díly. 


HODNOCENÍ: 69%



2 komentáře:

  1. Velice mě zaujalo, že je tam také dívka, coby rebelka a možný voják, mám ráda, když je v knize dívka či žena, které se s ničím nemazlí, jsem totiž podobného rázu a kolikrát s nimi sympatizuji :D. Hunger games jsem nečetla, a ani nemám zájem upřímně řečeno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám také takovéto hrdinky rád :)

      S Hunger games možná děláš chybu. Také hrdinka, také rebelka a podle mě možná jedna z nejlepších :)

      Vymazat