sobota 26. září 2015

Skleněný trůn ( Sarah J. Maas )


Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Počet Stran: 392
Rok vydání v ČR: 2015

Ona je nájemnou vražedkyní a královnou podsvětí, odpykávající si svůj trest v dolech Endovieru. On je korunním princem, následníkem skleněného trůnu. On si ji vybral jako bojovnici, která bude bojovat v klání o post královské vražedkyně jeho otce. Ona je odhodlaná klání vyhrát, za vidinou svobody. Podaří se jí její záměr ?

Seznamte se se Celaenou Sardothien !!!

Skleněný trůn je jednou z nejoblíbenějších, v současnosti vydávaných, knih zahraničních booktuberů. Konečně tento " skvost " zavítal i do českých krajin a my tak můžeme konečně zjistit, co je na knize tak omračujícího. Kdybych měl odpovědět za sebe, odpověděl bych, že úplně všechno !

Knihu jsem si kupoval z jistým očekáváním a podle anotace jsem si tak pohrával s myšlenkou, že by to mohla být kniha, která by konečně mohla mít opravdu něco společného s mými oblíbenými Hunger games. No řekněte sami. Klání, v kterém se střetne 24 zlodějů a vrahů z celé země, bojujících na život a na smrt o post královského šampiona. Musíte uznat, že jistá podoba by se v tom dala najít. A ani nevíte, jak jsem rád, že Skleněný trůn nemá s Hunger games vůbec nic společného.

I když se může zdát, že klání bude středobodem celé knihy a bude doprovázeno krvavými jatky, není to pravda. Celkové klání probíhá v celku v poklidu a jde spíše o úkoly, které prověří schopnosti jednotlivých účastníků. O tu krvavou část však čtenář není ochuzen. Ve hře je totiž ještě něco, co se plíží chodbami hradu a jednotlivé účastníky klání zbavuje života jednoho po druhém. 

A co by to bylo za young adult knihu, kdyby se v ní nenacházel milostní trojúhelník. A ne jen tak ledajaký. Jiskra přeskočí v podstatě hned na začátku knihy mezi Celaenou a korunním princem Dorianem. V průběhu knihy začínají však probíhat vzájemné sympatie i mezi Celaenou a kapitánem královských stráží Chaolem, který se s Celaenou začne seznamovat při jejích tréninzích. Právě jemu já přikládám své sympatie a přál bych mu Celaenino srdce. 

Většina příběhu se odehrává na skleněném zámku ve Zlomuvalu, kde probíhá celé klání a poznáváme tak postupně jednotlivé obyvatele hradu. Zanedbává se tak však trochu ostatní části země Eriley. Věřím však, že Sarah J. Maas nás do odlehlých koutů této země zavede v dalších dílech této série.  K tomu pak čtenář lépe využije mapku země Eriley, která se nachází na prvních stranách této knihy.

Nesmím zapomenout ani na obálku, která je naprosto bezkonkurenční. Už dlouho jsem se nesetkal s tak krásnou obálkou. 

Už dlouho se mi nestalo, aby mě kniha tak moc nadchla a to už od prvních stránek. Užíval jsem si každou kapitolu a prožíval všechny pocity s postavami, které jsou skvěle vykresleny a působí velmi realisticky. Sarah J. Maas zkrátka vládne skvělým spisovatelským umem, který využívá nejen k psaní příběhu, ale i ve slovních přestřelkách mezi hlavním triem, které jsou plné sarkastických poznámek. 


HODNOCENÍ: 98%




2 komentáře:

  1. Práve to čítam.. som asi nejak v polke a som skutočne zvedavá ako sa to bude ďalej vyvíjať. No zatiaľ sa mi to veľmi páči. Super recenzia :)! PS aj keď milujem Doriana a aj Chaola, zrejme si takisto viac želám aby Celaena skončila s Chaolom :D :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)

      No když jsi v půlce jak říkáš, tak teď přijde to nejlepší :) I když tahle kniha je skvělá od prvních stran !

      On Dorian vůbec není špatný, ale mezi Chaolem a Celaenou je prostě úžasná chemie! :) Už se nemůžu dočkat dalšího dílu :D

      Vymazat