čtvrtek 8. října 2015

Měsíční kroniky: Cinder (Marissa Meyer)


Nakladatelství: Egmont
Stran: 400
Rok vydání v ČR: 2012

Děj této knihy se odehrává b líže neurčené budoucnosti, po 4 světové válce, v Novém Pekingu. Hlavní postavou je Linh Cinder, která je vyhlášenou mechaničkou v celém městě. Za tento úspěch Cinder vděčí především tomu, že je z 34% kyborg.
Cinder je vyhledána princem Kaiem, který potřebuje opravit svého androida. Už v tomto okamžiku je znát, že mezi těma dvěma přeskočila prvotní jiskra. Mezitím v zemi naplno propuká nemoc Letumóza, která má na svědomí stále více a více mrtvých. Letumóza nepřímo ovlivní jak prince Kaie, tak samotnou Cinder, když napadne jejich nejbližší. Před oběma stojí zásadní otázka, co jsou oni sami obětovat, aby své blízké zachránili.
Do toho všeho ještě vstupuje měsíční královna Levana a v tu chvíli propuká opravdové peklo.

Jak spousta z vás jistě ví, Cinder je prvním dílem ze série Měsíční kroniky, které vzešli z pera autorky Marissy Meyer. Jde o sérii knih, které jsou moderním převyprávěním klasických pohádkových příběhů. Cinder je převyprávěním pohádky o Popelce. S Popelkou tuto knihu spojují však jen dva základní rysy, a to královský ples a špatné Cindeřiny vztahy s "macechou" a nevlastními sestrami. Respektive sestrou.

Jsem překvapivě velice rád, že jsem si Cinder přečetl až teď, kdy už vím, o čem jsou následující díly Měsíčních kronik. Proč? Protože teprve tak můžu opravdu ocenit, jak moc má Marissa Meyer tuhle sérii krásně promyšlenou.

Marissa Meyer v Cinder stvořila zajímavý svět, možná věsmír, plný zajímavých a plastických charakterů postav. Postavy nejsou černobílé a prochází zde určitým vývojem. Je dosti možné, že na některou z postav čtenář časem zapomene, ale rozhodně nezapomene na měsíční královnu Levanu. Tato postava je tak prošpikovaná zlem, až to pěkné není. U mě osobně se Levana ihned katapultovala do žebříčku největších záporáků.

Autorčin styl psaní je velmi příjemný a kniha doslova mizí před očima. Příběh je dosti zajímavý a napínavý, takže k dočtení knihy jsem se nemusel vůbec přemlouvat a plně jsem si užíval každou chvíli strávenou s knihou.

První díl Měsíčních kronik mohu s klidným svědomím doporučit, i když má své drobné mouchy. Věřím tomu, že kvalita knih v této sérii bude mít vzestupnou tendenci a já už se nemůžu dočkat, až se k těm dalším dílům dostanu.

HODNOCENÍ: 80%

3 komentáře:

  1. Četla jsem všechny 3 díly - Cinder , Scarlet a Cress a osobně se mi líbily . Teď vychází Nejkrásnější -
    Měsíční kroniky - Příběh Levany ( Ta předchází knihám , ale má se číst až po nich ) a chybí mi nějaký další díl , protože konec třetího dílu zůstal otevřený . Tak nevím ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že se ti líbili :) Já se na všechny chystám a nejlépe ještě letos a to včetně Nejkrásnější. Otevřený konec Cress se dá předpokládat, protože ještě vyjde čtvrtý díl a to s názvem Winter :)

      Vymazat