středa 21. října 2015

Skočný příliv ( Rolf Börjlind, Cilla Börjlind )


Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 456
Rok vydání v ČR: 2013
Série: Tom Stilton & Olivia Rönningová

ANOTACE:
Ostrovní pláž v zátokách Hasslevikarna se stane němým svědkem nelidské vraždy. Obětí je neznámá těhotná žena. Píše se rok 1987, případ je po čase odložen jako nevyřešený. Po více než dvaceti letech ho znovu otevírá Olivia Rönningová, studentka Policejní akademie. Má k dispozici moderní metody a techniky, novinové články, spisy, svědectví, ale chybí jí to nejpodstatnější – Tom Stilton, který tehdy vedl vyšetřování, ale teď jako by se po něm slehla zem… Výjimečný debut, jehož tíživá severská atmosféra čtenáře okamžitě vtáhne do děje a odmění je nečekaným závěrem

"Výškový rozdíl mezi odlivem a přílivem se v zátokách Hasslevikarna na ostrově Nordkoster běžně pohybuje mezi pěti a deseti centimetry, pokud ovšem Slunce, Měsíc a Země nestojí v jedné přímce. Pak dochází k jevu, kterému se odborně říká skočné dmutí. Rozdíl mezi odlivem a přílivem v tom případě činí téměř půl metru. Lidská hlava měří na výšku přibližně pětadvacet centimetrů." 

Tyto slova váš přivítají hned v první kapitole. Hned se tedy dozvídáte, co znamená zvláštní název knihy a zároveň si připadá tak nějak chytřejší. Tedy alespoň já jsem se tak cítil. Jak se píše v anotaci, jde o knihu, kde je hlavní postavou studentka policejní akademie, která se dostává k odloženému případu vraždy dívky, která se odehrála na ostrovní pláži v Nordkosteru. Tento čin je spáchán v roce 1987 a Olivia si tento případ vybírá z jednoho prostého důvodu. Na šetření této vraždy nepracoval nikdo jiný, než Oliviin otec, který bohužel již nežije. Pro Olivii je tak vyšetřování jakousi výzvou.

Není to však tak jednoduché. Olivia nemá jako studentka přístup k žádným složkám, nikdo jí k případu nemůže nic říct, a tak jedinou možností, jak se dozvědět nějaké užitečné informace, je najít Toma Stiltona, který na tomto případě, v roce 1987, spolupracoval s Oliviiným otcem. Po Tomovi ale jakoby se zem slehla a nikdo o něm nic neví. Olivia se však nevzdává.

Paralelně s tímto případem se v knize vyšetřuje ještě případ ze současnosti, a to takový, že někdo brutálně vraždí bezdomovce, a aby toho nebylo málo, tyto surové činy jsou natáčeny a vkládány na oficiální internetové stránky skupiny, které je u policie označována jako "ZB".

Abych byl upřímný, musím říct, že jsem od knihy očekával více. Když je Olivia studentkou policejní akademie, doufal jsem ve více chvil strávených právě v akademii a dozvědět se tak, jak to na takové policejní akademii chodí. Těchto chvil však moc nebylo. Navíc mě celou knihou provázela jedna otázka, na kterou se kupodivu nikdo neptal. A to, proč si vrah na Nordkosteru vybral tak komplikovanou vraždu. Takováto vražda naznačuje, že vrah pravděpodobně chtěl, aby oběť trpěla. Nad tím se však nikdo moc nepozastavoval. Možná se to nezdá jako špatná věc, ale mě to šíleně rozčilovalo.

Cilla a Rolf  Börjlindovi jsou ve Švédsku velice známým autorským duem a to nejen v literární sféře. Jde o manželskou dvojici, která napsalo scénář k několika desítkám švédských filmů, což se odráží trochu i v této knize. Detektivní zápletka je skvěle vykonstruovaná a ve vyšetřování se nedá téměř nic vytknout. Ano, je tam sice pár momentů, o kterých by se dalo spekulovat, že jde o vážně podivnou náhodu, ale k detektivním knihám tohle prostě patří. 

Skočný příliv se čte velmi dobře a hluchých míst se moc nenajde, i když se čtenář může lehce ztratit v postavách. Obálka je velmi povedená a rozhodně patří mezi ty lepší, které vzešli ze severských krimi. Protože je Skočný příliv prvním dílem z plánované trilogie, rozhodně nebudu zahálet a do dalších dílů se bez problémů pustím, protože už vím, co od knihy očekávat a nebudu tak mít přehnané požadavky. Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří mají rádi detektivní knihy, které nevsází na brutalitu, ale na pomalé vyšetřování, kdy se případ skládá kousek po kousku, až to celé najednou dává skvělý smysl. 

HODNOCENÍ: 65%

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Mně se Skočný příliv taky líbil, i když jsem stejně jako ty možná očekávala víc. Ale už mám za sebou i Třetí hlas a musím říct, že tato série je fajn, oblíbila jsem si i hlavní postavy a už se těším na další díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se recenze líbila. Já jsem docela zvědavý, co Třetí hlas přinese :)

      Vymazat
  2. ahoj. Tvoji recenzi jsme si dovolili nasdílet na stránky naší komunity na Facebooku "Recenze knih a audioknih". Pokud budeš mít zájem, můžeš na našich stránkách pravidelně přispívat svými recenzemi, my je pak budeme umisťovat na Timeline stránek a zařazovat do alb podle kategorií. Děkujeme!!! Správce stránek Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Děkuji za sdílení recenze. Nabídku rozhodně využiji a budu na vaše stránky rád přispívat :)

      Vymazat