neděle 11. října 2015

V tónech duhového života (Jakub Hübner)



Nakladatelství: Petrklíč
Počet Stran: 224
Ilustrace: Ivett Breburdová
Rok vydání v ČR: 2015

Anotace
Příběh o naději, lásce, hledání, začínající kariéře a životním tápání. Daniel je mladý, ambiciózní a talentovaný zpěvák, studuje konzervatoř a zpívá v kapele. Jako každý umělec touží po úspěchu. Hledá své místo v životě a zároveň se poohlíží po tom pravém, s nímž by dokázal žít. Dan je totiž gay. Svou orientaci považuje za danou věc. Je sám na sebe zdravě hrdý a rozhodně o sobě nikdy nepochyboval. Leč lze podobný liberální přístup v dnešní době očekávat ode všech v okolí? Daniel chce v životě okusit co nejvíc a v písku času zanechat co možná nejvíce stop. Dokáže Daniel nakonec odolat svodům okolního světa? Vytrvá na své cestě za štěstím? To vše a ještě více se dozvíte v barevném příběhu doplněném o osobité ilustrace malířky Ivety Breburdové.

Jakub Hübner je pětadvacetiletý muzikálový zpěvák, herec a spisovatel. V nynější době účinkuje v historicky prvním, českém uvedení světově proslulého muzikálu Fantom Opery. V tónech duhového života je jeho prvním románem.

Jak je již patrné z anotace, jedná se o knihu s homosexuální tématikou, které v našich končinách stále není mnoho a každá taková se tak bere jako malý poklad. A tato kniha takovým malým pokladem je, protože se od ostatních knih, s podobnou tématikou, odlišuje. Zatím co se postavy v jiných knihách vyrovnávají se svojí orientací a setkávají se s homofobií ve svém okolí, v této knize je tomu jinak. Daniel je se svojí orientací vyrovnaný a jeho okolí ji bere jako téměř samozřejmou věc. Kniha je tak ve svém žánru svěžím větrem. 

Nejde však jen o knihu s homosexuálním tématem. V průběhu knihy sledujeme hlavní postavu Daniela, jak se snaží splnit si sen o pěvecké dráze. Jde o příběh plný ambicí, překonávání různých překážek a vytrvalosti. V neposlední řadě je zde poukázáno na to, jak je důležité mít dobré vztahy se svojí rodinou a přáteli, kteří hlavní postavu drží nad vodou v období jeho neúspěchů a to nejen v profesním životě, ale i v tom milostném. 

Já osobně jsem z knihy mile překvapen. Vzhledem k tomu, že jde o autorovu prvotinu, neměl jsem velká očekávání, ale kniha je psána velmi čtivým stylem, takže stačilo jen pár přečtených stránek a já se už jen dál nechal unášet v jejích duhových tónech, až jsem dospěl k samotnému závěru. Autor používá navíc moderní mluvu, která potěší především mladší čtenáře. Celá kniha je doplněna příjemnými ilustracemi, za kterými stojí ilustrátorka Ivett Breburdová, jež krásně podtrhují můj celkový dojem z knihy.

Samozřejmě má kniha své mouchy, asi jako každá, a v tomto případě především v přímých řečech. Nejsem zrovna fanouškem osloveních stylem, zlato a podobně, které se v této knize několikrát opakují. Nejde však o nic, co by knize nějaký způsobem ublížilo a navíc je to bohatě vykompenzováno autorovým popisným stylem. A to především v myšlenkových a pocitových pochodech hlavní postavy. V knize navíc není nouze o úsměvné ani dojemné chvilky, a tak knize po obsahové stránce nechybí vůbec nic. Celý příběh se odehrává převážně v Praze, což navozuje příjemnou, místy až domovskou, atmosféru naší vlasti.

Knihu doporučuji všem, bez rozdílu věku či pohlaví, zkrátka všem těm, kteří touží přečíst si oddychovou knihu, která vám zpříjemní několik odpolední. Já moc děkuji Jakubovi Hübnerovi za důvěru a za poskytnutí recenzního výtisku. Moc si toho vážím!

Zároveň bych vás rád, jménem autora, pozval na křest knihy, který se bude konat 29. 10. 2015 od 17:00 hodin v  literární kavárně Academia na  Václavském Náměstí 34. Budete srdečně vítáni !

Pokud vás kniha zaujala, můžete si jí zakoupit na stránkách www.knihydobrovsky.cz,  www.neoluxor.cz


HODNOCENÍ: 80%

2 komentáře:

  1. Je fakt, že podobných knih u nás moc není... Když jsem třeba letos byla v londýnském knihkupectví, tak jako je celý regál pro fantasy, pro detektivky atd, byl tam i celý velký regál pro knížky s LGBT tématikou. :) Super článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se článek líbil :)
      Ono je možná dobře, že u nás takovýchto knih moc není. Alespoň jimi člověk není přesycen a každé nové si pak více váží :)

      Vymazat