středa 4. listopadu 2015

Zack ( Mons Kallentoft, Markus Lutteman )


Nakladatelství: Host
Počet stran: 396
Rok vydání v ČR: 2015
Série: Herkules


Zack Herry je mladý policista, který si na svůj mladý věk vybudoval velmi slušnou kariéru u stockholmské policie. Na první pohled je to normální policista, má však velké tajemství. Po nocích obchází kluby a s osobami, které by měl správně zavírat do vězení, šňupe kokain. Ví, že mu to nebude procházet dlouho a jeho činy budou mít dalekosáhlé následky. Nemůže však přestat a jeho tělo si žádá další a další dávku.

Do toho jsou nalezeny čtyři mrtvé Asiatky, které pracovali v Södermalmském masážním salonu. Další oběť na sebe nenechá dlouho čekat a u nemocnice je nalezena další oběť, která na svém těle nese známky útoku zvířat. Stockholmská policie se pouští do vyšetřování těchto vražd, nemají však dostatečné množství informací a je třeba stanovit si základní otázku. Jde o rasistický útok nebo o nevyřízené účty s daným podnikem? Není čas na dlouhé přemýšlení, protože obětí stále přibývá.

Zack je první knihou z nové série, za kterou stojí již známý autor švédských detektivních románů s Malin Forsovou, Mos Kallentoft a Markus Lutteman, pro kterého je toto jeho první beletristické dílo. Je tedy docela jasné, kdo tady vede celkové vyprávění knihy, a je to znát. Kallentoftův styl se v této knize nezapře. Styl Markuse Luttemana jsem v knize vůbec nezaznamenal, což může být dobrým znamením, že dokáže skvěle napodobit Kallentoftův styl a může se tak zrodit autor, který bude psát stejně dobré knihy. 

Autoři nám představují nový policejní tým, s jejichž osudy si celkem dobře pohrály. Nebojí se zajít ani do takových charakterů, kteří trpí slepotou, samotou, závislostí nebo mají homosexuální orientaci. Přes to všechno jsou to velice vyvedené charaktery a sledovat jejich soukromé osudy mě baví a doufám, že ještě pár dílů bavit bude.

Na rozdíl od série s Malin Forsovou, mi u této knihy přijde, že detektivní linka zde dominuje a o drsnější akce v knize není nouze. Při čtení ve mě dokonce budila dojem, že se neustále něco děje. Už mě ale trochu omrzeli detektivky, které se zabývají rasovými problémy. Ze Švédska jich přichází stále víc a víc a vymyslet na toto téma něco originálního, je už docela těžké.

Nakladatelství Host si s designem knihy hezky vyhrálo a předložilo tak na Velký knižní čtvrtek skvěle vyvedenou knihu. Obálka je příjemně laděna do tmavých barev, které jsou zjemněny bílým hřbetem. Prostě další skvěle odvedená práce. Navíc mě docela potěšilo, že kniha nemá přebal.

Knihu bych doporučil všem, kteří mají rádi detektivky a rozhodně bych jí doporučil těm, kteří mají rádi sérii s Malin Forsovou. Zack má totiž s Kallentoftovými knihy společného tolik, že bych klidně uvěřil tomu, že je dalším dílem série s Malin Forsovou.


HODNOCENÍ: 80%









Žádné komentáře:

Okomentovat