neděle 13. prosince 2015

Smrtná zima ( Kate A. Boorman )



Nakladatelství: Host
Počet stran: 366
Rok vydání v ČR: 2015
Série: Smrtná zima #1

Smrtná zima je knihou, která vyšla u příležitosti velkého knižního čtvrtku a má jí na svědomí nakladatelství Host. Zároveň se jedná o prvotinu kanadské autorky Kate A. Boormanové. Jde o první díl z plánované trilogie, které nese stejný název jako její první díl, Smrtná zima.

Hlavní postavou je patnáctiletá, později šestnáctiletá Emmeline, která žije v osadě uprostřed lesů, která je obehnána ze všech stran zdmi. Život v těchto zdech je velmi puritánský a složitý. Nejen že se musí obyvatelé této osady řídit přísnými pravidly, ale jsou zužováni i tajemným zlem, které okupuje okolní lesy. Vzdalování se tedy mimo osadu je nebezpečné a co víc, zakázané. Emmelin je však zvídavé děvče a díky své babičce, kterou nikdy nepoznala, je poskvrněná, což znamená, že se na ni a její rodinu koukají ostatní obyvatelé skrz prsty. Tajemný les však Emmeline našeptává podivné zprávy a láká jí do svého nitra. 

Smrtná zima je velice zvláštní kniha. Původně jsem vůbec neměl v plánu si jí přečíst, ale když jsem viděl v knihovně její tajemnou obálku, podlehl jsem. I tak jsem příběhu moc nevěřil. Působí nezajímavě a v dnešní záplavě young adult dystopií, trochu klišoidně. Stačilo ale jen pár stránek a já už věděl, že čtu něco, co má velké předpoklady k úspěchu. 

Autorka píše čtivě a udržuje čtenáře v nejistotě téměř až do posledních stránek. I tak se rozhodla, že neodhalí všechna tajemství a musíme si tak počkat na další díly, abychom našli odpovědi na všechny otázky, které si čtenář během této knihy pokládá. A že jich není málo. 

Na knize se mi hodně líbilo, že z 90 % knihy to vypadá, jako kdyby osada byla jedinou obydlenou částí světa a mimo zdi osady existoval pouze les. To u mě navozovalo příjemný pocit melancholie a mystična. Dalším kladem je romantická linka, která je velmi příjemná, a i když jde opět o milostný trojúhelník, autorka se s tím vyrovnala tak, že nepůsobí šablonovitě. Což oceňuji.

Našli se však i věci, které mě trochu zklamali. V první řadě jsou to francouzské fráze, které se v textu vyskytují opravdu hojně a pokud neovládáte alespoň základy francouzštiny, nebudete rozumět ani slovo. Samozřejmě si odvodíte, o co asi jde a autorka to kolikrát zopakuje i v angličtině, ale i tak to působí rušivě. Dá se to však pochopit, protože autorka pochází z Kanady, kde je úředním jazykem angličtina a francouzština. 

Více mě ale zklamal závěr knihy. Během čtení jsem si utvořil alternativní závěr a pokračování série a byl jsem s tím naprosto spokojený. Autorka si vytvořila skvělou půdu, aby lehce proplula všemi třemi díly a klidně k tomu přidala nějaké novely. To co však přišlo v závěru této knihy mě zaskočilo. Zatím co většinou jsou závěry podobných knih otevřené, u závěru této knihy bych klidně řekl, že šlo o samostatnou knihu. A to nemluvím o tom, že se po celou dobu čtení člověk těší na la prise (smrtnou zimu), a když konečně přijde, na další stránce už je po ní. 

No, jsem zvědav, co přinesou další díly, protože já je rozhodně budu chtít číst!


HODNOCENÍ: 78%

8 komentářů:

  1. Já ji včera dočetla a na mě příběh působil klišoidně celou dobu, takže žádné velké nadšení... A to, že smrtnou zimu autorka odbyla pouhými třemi stranami mě teda taky mírně rozladilo :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mírně?? Mě to rozladilo teda hodně :D. Nemohl jsem uvěřit vlastním očím :D

      Vymazat
  2. Jsem asi jediná komu se to nelíbilo a kdo to v recenzi zkritizoval :D Ale já si prostě nemůžu pomoct - pro mě jedno velký klišé a ještě vykradení cizího námětu navrch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno je to možný. Já se ještě s takovým námětem nesetkal. Nebo tedy setkal, ale nezaujal mě tak, jako Smrtná zima.

      Vymazat
  3. Dlouho jsem přemýšlela, jestli si to taky přečtu a recenze mě přesvědčila, že bych to měla zkusit :) Děj mi totiž trochu připomíná film Vesnice, který je můj oblíbený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo...tak to by se ti kniha měla hodně líbit, protože je to opravdu hodně podobné Vesnici :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Knížku mám doma a šetřila jsem si ji teď na Vánoce :) Už se těším, až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat