středa 13. ledna 2016

Názorovka #4 - Jaká jsou má očekávání u Winter od Marissy Meyer?


Jak si jistě mnoho z vás všimlo, i já jsem se stal fanouškem Měsíčních kronik, které má na svědomí americká autorka, Marissa Meyer. Její série v našich končinách činí prozatím tři díly (Cinder, Scarlet, Cress), a jedna Novela (Nejkrásnější), která mapuje dětství a život královny Levany ještě předtím, než se začal odehrávat příběh v prvním díle Cinder. Za nedlouho se však i u nás rozroste tato série o čtvrtý a závěrečná díl, který ponese název Winter a stejně jako předešlé díly, i závěrečný díl bude převyprávěním jedné známé pohádky, a to tentokrát Sněhurky. 

Pohádka o Sněhurce je už od dětství mou nejoblíbenější pohádkou, a proto to u mě bude mít závěrečný díl nejtěžší. Tato pohádka v sobě totiž nese určité pasáže, o které bych v tomto retelingu nerad přišel. Ale vezměme to trochu popořadě.

Shrňme si pohádku o Sněhurce
Nevzpomínáte si, o čem už vlastně pohádka o Sněhurce byla ? Předpokládám, že tento příběh máme jistě všichni tučně vryt do paměti již od dětství, ale neuškodí, když si tento krásný, pohádkový příběh připomeneme. 
Králi a královně se narodila vytoužené děťátko, holčička, které dali jméno Sněhurka. Královna se však s dcerky nemohla radovat, protože zemřela hned po porodu. Král netruchlil dlouho a po roce si přivedl novou ženu, která se stala Sněhurčinou macechou. Byla zlá a závistivá a Sněhurku neměla v lásce. Každý večer se ptala svého kouzelného zrcadla, kdo je v zemi nejkrásnější a dokud zrcadlo odpovídalo že ona, byla spokojena. Později král zemřel ve válce a Sněhurka tak zůstala s macechou sama. Jednoho dne, když se královna opět optala svého zrcadla, zrcadlo odpovědělo, že nejkrásnější je Sněhurka. Královna to tak nehodlá nechat a přikáže lovci, aby odvedl Sněhurku do lesa a zabil ji. Jako důkaz měl přinést Sněhurčino srdce. Lovec však nedokázal milou a krásnou Sněhurku zavraždit a tak jí nechal utéct a královně přinesl srdce zajíce. Sněhurka se zabydlela v malé chaloupce, kde žilo sedm trpaslíků, kteří nejdříve nebyli z její přítomnosti zrovna nejšťastnější, ale později si Sněhurku velice oblíbili. Zlá královna se však dozvěděla, že ji lovec oklamal a Sněhurka žije. Rozhodla se jí tedy sprovodit ze světa sama. V přestrojení za stařenu se královna vetřela do Sněhurčiny domácnosti a za její pomoc jí nabídla kouzelné jablko. Jablko však bylo otrávené a po jediném kousnutí Sněhurka padla mrtva k zemi. I po smrti je však Sněhurka tak krásná, že jí trpaslíci nedokázali pohřbít, a tak ji uchovávali ve skleněné rakvi. Naštěstí projížděl kolem princ se svojí družinou, který se do Sněhurky hned zamiloval, a i když byla Sněhurka mrtva, políbil ji. Polibek přivedl Sněhurku zpět k životu a odjela s princem do jeho zámku, kde žili spolu šťastně až do smrti. 

Co by se dalo využít ve Winter 

Když vezmeme tedy v potaz pohádku, kterou jsme si výše shrnuli, bylo by možno určit, co by bylo dobře využitelné ve Winter. Už víme, že mezi Winter a královnou Levanou nejsou zrovna nejlepší vztahy a kdo četl novelu Nejkrásnější, už ví i proč. Takže je vcelku jisté, že se Levana bude chtít zbavit Winter podobně, jako tomu je ve Sněhurce. Winter tak bude muset uprchnout. A když jsem nad tím tak přemýšlel, trpaslíků bylo sedm a kolik že máme vlastně posádky na Zvonečníku? Počítejte se mnou: Cinder, Kai, Scarlet, Vlk, Cress, kapitán Thorne a Iko. Je jich 7...že by náhoda? Možná mi teď budete chtít oponovat, že na palubě Zvonečníku je i Jaccin, takže jich je osm, ale s Jaccinem já počítám jako s princem, který by případně osvobodil Winter. 





Další věc, která by se dala využít, je smrt a uložení do skleněné rakve. O skleněnou rakev ani nejde, ale o tu samotnou smrt, protože to dělá z pohádky o Sněhurce výjimečné dílo. Sněhurčina smrt hraje v celé pohádce velkou roli a u dětských knih jde o velice zvláštní moment, protože v tu chvíli jde ve své podstatě o skutečnou smrt. Možná právě kvůli tomuhle momentu mám pohádku o Sněhurce tolik rád a opravdu nerad bych o ní ve Winter přišel. Snad se autorce povede jí do příběhu zakomponovat.



Se zrcadlem v závěrečným díle Měsíčních kronik nemůžeme asi počítat, protože dobře víme, jak to má královna Levana se zrcadly. Jediná možnost, jak by se kouzelné zrcadlo mohlo do příběhu dostat je ta, že by bylo využito jako zbraň, která by Levanu oslabila. 

Co od Winter očekávám!

  • Tak jsem se dostali až k mému názoru, co od Winter vlastně očekávám. Především očekávám, že bude kniha alespoň stejně tak dobrá, jako byla Cress a podpoří tak rostoucí, kvalitativní tendenci, kterou tato série zatím má. 
  • Další věc, která je snad už teď zaručena je ta, že autorka bude psát stejně čitelným stylem, jakým psala do teď a zaručí tak, že i když bude mít Winter něco kolem 800 stran (což v originále má), tak děj bude rychle a s lehkostí plynout.
  • Jak už jsem psal výše, nerad bych přišel o scénu, kdy Winter (Sněhurka) zemře. Ať už to bude jak chce a autorka to jakkoliv pozmění, nerad bych o tohle přišel.
  • Také doufám, že závěrečná bitva s Levanou, na kterou se schyluje snad již od prvního dílu, bude opravdu akční chvilkou, který neskončí po pár stránkách, a Levana bude zabita. O tom, že Levana musí zemřít se mluví snad již od dílu Scarlet a já doufám, že od toho autorka neupustí a dostojí tak svým slovům.
  • V neposlední řadě také doufám, že obálka posledního dílu bude stejně povedená, jako byly obálky předešlých dílů, a že skvěle sedne k celé sérii a vytvoří tak s nimi komplet, který se bude krásně vyjímat v každé knihovně. 
Tohle by bylo asi tak vše, co jsem chtěl k tomuto tématu říci a doufám, že se vám tato Názorovka líbila. Samozřejmě očekávám, že i vy napíšete svá očekávání, která od Winter máte a nebojte se ani napsat, jak se vám líbí celá série, případně vše, co k tomuto článku nebo tématu budete chtít říci. Já na závěr ještě dodám, že poslední datum, kdy má kniha vyjít, a které snad bude konečné, je KVĚTEN 2016. Sice se to zdá jako dlouhá doba, ale jak to už známe, čas letí jako voda, tak se jistě brzy dočkáme. Doufejme, že nakladatelství Egmont tentokrát dostojí svému slovu a neposunou opět datum vydání.



Žádné komentáře:

Okomentovat