úterý 2. února 2016

Unpopular opinions Book tag


V poslední době sis říkám, že zahlcovat blog pouze recenzemi na knihy, není to pravé ořechové, a tak jsem se rozhodl, že pro vás po delší době vytvořím tag. Není to dlouho, co jsem na zahraničním Booktube narazil na tento tag a zaujal mě. Tento tag není neznámý ani pro české knižní blogery. Takže konec řečí a pojďme k samotnému tagu, který by se ve volném překladu mohl jmenovat " Nepopulární názory, knižní tag."

1.  Populární kniha/série, která se vám nelíbila, ale všem ostatním ano.

Hned s touto otázkou mám problém. Je dost knih, které se mi nelíbily, ale nebyly zase až tak oblíbené mezi vámi ostatními, takže jsem musel hodně přemýšlet. Chvíli jsem váhal, že jsem napíšu sérii Labyrint od Jamese Dashnera, ale nepřišlo mi to fér, když těsně po dočtení Labyrintu jsem byl mile překvapen. Proto jsem se rozhodl, že sem napíši Noční hlídku od Sergeje V. Lukjaněnka. Tato kniha je velmi oblíbená a já jsem byl nejdříve také nadšen. Čím dále jsem se ale v knize dostával, tím více mě nudila a nudila. 

2.  Populární kniha/série, kterou ostatní nesnáší, jen vy jí milujete.
Do této otázky jsem se rozhodl vybrat sérii, která není zas až tak moc známá. I když jsem několik knih z této série hodnotil průměrně, mám k nim velmi vřelý vztah a krásné vzpomínky na jejich čtení, protože šlo o první sérii, kdy jsem netrpělivě vyhlížel další díly a pořádal jsem výpravy do Plzně hned po jejich vydání, abych je měl co nejdříve u sebe a přečetl si je. Jde o sérii Krevní pouta, od Tanyi Huff. Jde o detektivní sérii s fantasy prvky, kdy se vyšetřovatelka s přátelí s upírem a společně vyšetřují paranormální jevy, které se ve městě odehrávají. Článek o sérii ZDE. (Jde o jeden z prvních příspěvků na mém blogu, proto se trochu omlouvám za horší kvalitu.)

3. Milostný trojúhelník, kdy hlavní hrdina/ka skončil/a s někým, s kým jste nechtěli, aby skončila/a.

Tak v této otázce mám naprosto jasno. Rozhodně jsem nespokojen, jak dopadl milostný trojúhelník v Hunger games. Nechci tu nějakým způsobem spoilerovat, takže nebudu psát, s kým Katniss nakonec skončila, ale pokud by vás zajímal můj hlubší názor na tuto věc a nebojíte se případných spoilerů (pokud jste nečetli Hunger games), mrkněte ZDE. Jde o názorovku, kterou jsem napsal na tuto milostnou trojici. Ano...až tak mě to štve :D.

4. Populární žánr, po kterém ani nesáhnete.

Tak žánr, který mě ani trochu neláká, je v poslední době hodně oblíbený, Erotický román. Tomuto žánru jsem opravdu nepřišel na chuť a víte co, ani jsem to nezkoušel :D. Neříkám, že by mi erotika v knihách nějak vadila. Pár lechtivých scén do knihy klidně vstoupit může, protože to prostě patří k lidské povaze, ale aby se to odehrávalo na každé druhé stránce knihy a bylo to hlavním tématem...to bych taky nemusel unést.

5. Populární a všemi milovaná postavu, kterou vy nesnášíte.

Vzhledem k tomu, abych opět nespoileroval, je to ten druhý chlapec, který se vyskytuje v milostném trojúhelníku v Hunger games. Takže pokud jste tak neučinili, vraťte se k otázce číslo 3 a klikněte na vyznačené slovíčko ZDE. Tak teď už jistě víte, která že to oblíbená postava, mi neskutečně leze na nervy.

6. Populární autor, do jehož tvorby se nemůžete zamilovat.
Nevím, jakého autora bych sem zařadil, tak jsem se nakonec rozhodl, že zvolím Stephana Kinga, i když jsem mu moc šancí zatím nedal. Berte prosím tuto volbu s rezervou. Zkoušel jsem od autora číst jen dvě knihy, a ani jednu jsem nedočetl. Jednu jsem nedočetl z důvodu, že mi nesedla tématem a druhá ta, že jsem měl jeho knihu půjčenou z knihovny, ale nakonec dostaly přednost jiné knihy a musel jsem Kinga vrátit zpět do knihovny. Navíc je King nazýván králem hororu a já v tomto směru spíše upřednostňuji Cliva Barkera, takže možná uvnitř sebe chovám nevědomky ke Stephenovi Kingovi nějakou zášť.

7. Klišé, které vám už lezou na nervy.

Co jsem tak koukal, tak nejvíce se do této kategorie dostávají milostné trojúhelníky. Naprosto to chápu, protože je to vážně na nervy lezoucí. Ale abych byl alespoň trochu originální a zamyslel jsem se. Klišé, které mi už občas leze na nervy, jsou trilogie. Možná jste na tom podobně. Rozvláčený příběh, který by mnohdy mohl být odvyprávěn v jedné knize. Skvělý první díl, který je po sléze zkažen nadcházejícími v sérii. A úplně nejhorší je to čekání na nadcházející díly. To především, když jde o výjimky a trilogie je prostě nutná a někdy dokonce ani tři díly nestačí.

8. Populární série, kterou víš, že nebudeš číst, protože tě ani trochu neláká.

V tomto směru mě vůbec neláká série Hra o trůny od R.R.Martina. Nevím, zda mě odpuzuje tloušťka jednotlivých knih nebo to, že mě nezaujal příběh ani seriál, každopádně vím, že číst autorovi knihy se vážně nechystám. 

9. Který film/seriál, byl podle lepší, než jeho knižní předloha.

Takových filmů nebo seriálů je jistě mnoho, ale vyberu seriál Witches of East End (kniha od Mellisy de la Cruz). Nejdříve jsem tedy viděl seriál, který se mi líbil a po sléze jsem se rozhodl, že si přečtu i knižní předlohu, abych věděl, jak to bude s příběhem dál. Bohužel se ale ukázalo, že kniha vůbec není dobrá a se seriálem toho nemá moc společného. Celý první díl v podstatě mapoval pouze první díl seriálu a stal se dokonce první a jedinou knihou, kde jsem přeskočil nějaké kapitoly a přečetl si jen závěrečné dvě. Nebylo to dobré.


Tak já doufám, že se vám tento Tag líbil, a že jste se u něj pobavily nebo jste alespoň občas pokývly hlavou, že se mnou souhlasíte. Pokud ne, udělejte svou verzi tohoto tagu ať víme, jak to máte vy :). Pokud se mnou v něčem souhlasíte, nesouhlasíte, napište vše do komentářů a můžeme to prodiskutovat :D. Jsme zvědav na vaše názory, na jednotlivé otázky.

2 komentáře:

  1. Moc hezky zpracováno :) V něčem se shodneme - také mě nechytly erotické romány. S tím souvisí také bod č. 1 a sice Populární série, kterou nemám ráda, ačkoli ostatní ano - 50 odstínů šedi :D Nuda, nuda, nuda :D
    S Hrou o trůny to mám podobně a také ji nehodlám začít číst:) Fantasy sice zbožňuji, ale strašně mě odrazuje fakt, že Martinovi neskutečně trvá napsat další díl, takže závěrečného dílu by se dočkaly nejspíš až moje děti. A jelikož má seriál skončit dříve, než právě knihy, tak spoilerům neunikne nikdo. Kromě toho, určitě bych taky jako ostatní nadávala na to, jak se seriál vůbec nedrží předlohy :D
    U 7. bodu a klišé bych řekla, že mě neskutečně rozčilují trendy typu dospívající dívka se zamiluje do upíra/vlkodlaka/anděla, on ji nejdřív nechce (je nebezpečný/není pro ni dost dobrý, atd.), ale pak oba vzplanou nehynoucí, vášnivou a nebezpečnou láskou :D A souhlasím i s tím zbytečným natahování příběhu. Natahování příběhu jenom proto, aby se na tom většinou ještě více vytřískalo peněz, je vážně na nervy.
    K 9. bodu, tak tady mě napadají např. Upíří deníky. U knih jsem skončila u prvního dílu, nedalo se to vůbec číst. Ale seriál byl fajn, i když jen asi do nějaké 3. řady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. S těmi erotickými romány nás jistě bude víc. S tím Martinem jsem to také četl, že seriál v nejbližších sezonách předběhne knižní předlohu, a tak by měli dostat tvůrci právo, aby pozměnili konec a vytvořili si svůj alternativní. Musím se s tebou ztotožnit i u toho klišé. Téma dívky, která se zamiluje do podivína, z kterého se vyklube upír, vlkodlak, nebo anděl, už je moc ohrané a těžko se přijde s něčím novým. Leda by se dívka zamilovala do zombíka :D. Děkuju ti za komentář. Jsem rád, že jsem zjistil, že v lecčem nejsem sám :).

      Vymazat