čtvrtek 17. března 2016

Dívka, která se třpytila (Lauren Beukes)

Dívka, která se třpytila, je asi ta nejdivnější kniha, kterou jsem doposud četl. Dlouho trvalo, než jsem se do knihy začetl a ještě déle trvalo, než jsem pochopil styl, jakým byl příběh vyprávěn. Přesto jsem dostal vysoce originální příběh, který nějakou dobu nedostanu z hlavy. Pojďme si tedy říct, o čem kniha vlastně je. 

Příběh vypráví příběh o muži jménem Harper Curtis, který je vážně vyšinutý. Promiňte mi ten výraz, ale je to tak. Harperův příběh se odehrává na přelomu let 1929 až 1993. V roce 1931 napadne Harper mladíka a nejspíš ho i usmrtí. Při útěku od tohoto činu potkává ženu, kterou napadne také a sebere jí kabát, v kterém později nachází klíč. V tu chvílí začne slyšet ve své hlavě hlasy a začne vnímat podivné události, které ho zavedou k opuštěnému domu. K jeho překvapení do zámku pasuje klíč, který našel v kabátu a v jednom z pokojů nachází svým rukopisem napsaná jména dívek. V tu chvíli začíná Harperova pouť časem, aby vzal život zářícím dívkám, jejichž jména si už jednou zapsal. 

Druhou postavou je Kirby Mazrachiová, třiadvacetiletá studentka, která začíná pracovat jako stážistka v novinářské firmě Sun-Times. Kirby přišla ve svých devíti letech do styku s Harprem, kdy se k ní přesunul časem a daroval jí plastovou hračku koníka. V roce 1989 se Kirby, ač by si to uvědomovala, setkává s Harperem podruhé. V té době jí Harper napadne a pokusí se Kirby zavraždit. Nechybělo mnoho a málem se mu to i povedlo. Kirby se však podaří přežít a z napadení si odnese několik jizev, které hyzdí její tělo a krk, a touhu po pomstě. Kirby se pokusí využít svojí pracovní pozice k tomu, aby se pokusila vyhledat podobné případy vražd, které by se mohly podobat té její a podle nich určit, kdo za jejím napadením stojí. 

Podle hrubého popisu musíte uznat, že tahle kniha v sobě ukrývá příběh, který je více než zajímavý. Celkový koncept je skvěle promyšlený a má velký potenciál, který autorka moc nevyužila. Přitom stačilo, aby vzala celkovou myšlenku co nejjednodušeji a nepokoušela se z knihy udělat něco extra zvláštního. Autorka si bohužel vybrala tu druhou variantu a přinesla tak příběh, který je více než podivný.

Hned první kapitola této knihy přinesla otázky, na které jsem chtěl zjistit odpověď. Průběhem času otázek přibývalo, ale odpovědí se mi moc nedostalo. A v tomto stavu se nacházím až do teď. I po dočtení mám spoustu otázek, na které bych rád dostal odpověď. Autorka se některé otázky zodpověděl snažila, ale přišlo mi, jako kdyby ani ona sama odpovědi neznala. Zkrátka vymyslela komplikovaný příběh, který ač je dobrý, nemá rozumné řešení.

Celá kniha je psána originálním a osobitým stylem, s kterým jsem měl ze začátku problémy. Několik kapitol mi trvalo, než jsem přišel na způsob, jakým je kniha psána a začal se v něm trochu orientovat. Když přistoupíte na autorčin styl psaní a začnete se v něm orientovat, budete si moc vychutnávat opravdu slušný příběh, kde nechybí napětí, akce, plno krve a najde se i špetička té romantiky.

Lauren Beukes si vyhrála i s charaktery jednotlivých postav. V knize je jasně určeno, kdo je kladným hrdinou a kdo záporným, a když říkám záporným, tak to myslím se vším všudy. Postava Harpera je vážně děsivá. Nebál bych se ho označit jako "monstrum". Už jsem přečetl dost knih, kde se vyskytovali různí psychopati, sériový vrazi a podobné kreatury. Harper mě však dokázal vyděsit. Nevím, zda za tím stojí jeho krutost, s kterou připravoval bez mrknutí oka dívky o život, nebo jeho cestování časem, ale když si na něj vzpomenu, začne mi trochu mrazit v zádech.

Autorka vytvořila velice originální mysteriozní thriller, který dokáže čtenáře vtáhnout do děje a nepustit ho do samotného konce. A i když je v knize několik nesrovnalostí a nezodpovězených otázek, stojí kniha rozhodně za přečtení!

HODNOCENÍ: 72%


Žádné komentáře:

Okomentovat