čtvrtek 10. března 2016

Měděná rukavice (Holly Black, Cassandra Clare)

První ročník Magisteria mají naši hrdinové už za sebou a mohou se věnovat svým volnočasovým aktivitám, protože nastaly prázdniny. To však neplatí pro Calluma, který se vrátil na prázdniny ke svému otci a jedinou společnost a zábavu mu poskytuje jeho chaosem posedlé vlče, které si ochočil v předešlém díle. Možná to zní idylicky, ale pro Calluma jsou tyto prázdniny jedny z nejhorších. Propast a neshody mezi jím a jeho otcem se prohloubily a co víc, Callum nachází v otcově dílně jisté důkazy, které nasvědčují tomu, že se ho jeho otec pokusí brzy zabít. 

Toho se však Callum nehodlá účastnit, a tak se po konfliktu s otcem vydá na cestu, která ho nejprve zavede k jeho přátelům a později do Magisteria, kde započne již druhý ročník jejich magického výcviku. Netrvá však dlouho a mezi studenty začne kolovat zpráva, že byl odcizen Alkahest. Měděná rukavice, která v sobě chová neuvěřitelnou moc. Může za ztrátu Alkahestu Callumův otec, jak si on sám myslí, nebo tento mocný přístroj padl do ještě horších rukou?


 Holly Black a Cassandra Clare navázaly tam, kde v prvním díle skončily, jen o pár týdnu později, a vytvořily opět zajímavý díl, který svojí akčností předčil Železnou zkoušku. Druhý díl série Magisterium má sice pomalejší začátek, ale jakmile uplyne polovina knihy, příběh už se nezastavil a já druhou polovinu slupl jako malinu. Od příběhu se jen těžko dalo odtrhnout, a když už jsem si myslel, že vím kam příběh směřuje, autorky mě přesvědčily, že nemám ani ponětí, co mají vlastně v plánu.

V tom je síla těchto knih. I když je stále znát, že je to psáno pro hodně mladé publikum, dokáže si to získat fanoušky vyšších věkových kategorií, které toto téma stále baví. Knihy se tak stávají oddychovou jednohubkou, která vás v závěru uzemní a vy prostě chcete, vlastně potřebujete, víc.

I když se v tomto díle v Magisteriu moc nezdržíme, dozvíme se pár zajímavých informací, které nám přiblíží, co vše Magisterium skrývá ve svých nejhlubších zákoutích. Většina tohoto příběhu se ovšem odehrává mimo zdi magické školy a podle mě to byla ta nejlepší volba. Příběh rychle odsýpá, nezdržujeme se moc vyučovacími hodinami a postavy rychle postupují ke svému cíli.

Jak už je patrné z obálky, která je mimochodem stejně hezká, jako u prvního dílu, přibyla nám na obálce nová postava, a to nemyslím Pohromu. I když by nešlo o žádný spoiler, nebudu vám říkat, které postavě se dostane většího prostoru, než dostala v prvním díle. Pokud jste předešlý díl četli, myslím že okamžitě poznáte, o koho se jedná.

Když jsme u postav, musím konstatovat, že jsem vcelku rád, že se autorky rozhodly nikoho nepárovat, i když je zde trochu zaznačeno, jak by to asi mohlo být. Je vcelku osvěžující číst knihy pro mladistvé, které postrádají romantickou linku, i když nás to nejspíš brzy čeká. Přeci jen je hlavním postavám třináct let, takže o romantické lince snad nemůže být ani řeč. Přesto jsem zvědav, jak si autorky s tímto párováním poradí a koho dají dohromady.

Měděná rukavice je o kousek lepší, než byl předešlý díl, ale stále to není na plné hodnocení. I tak nedočkavě vyhlížím další díl, který je zatím v nedohlednu.

HODNOCENÍ: 84%

Žádné komentáře:

Okomentovat