úterý 13. prosince 2016

Winter (Marissa Meyer)


Winter je jistě jednou z nejočekávanějších knih, která u nás letos vyšla. Měsíční kroniky se staly v mnoha zemích velice oblíbenou sérií a nejinak tomu je i u nás. Otázkou ale je, jestli tento čtvrtý díl, který uzavírá sérii Měsíčních kronik, dokázal naplnit vysoká očekávání, která jsem jistě všichni měli. 

Hlavní postavou je již v titulu zmiňovaná princezna Winter, která je nevlastní dcerou královny Levany, nynější královny Měsíce. Winter je mezi měsíčním lidem velmi oblíbenou, a to i přes to, že od svých dvanácti let nepoužívá svůj měsíční dar, který slouží k vytváření iluzí a následnému ovládnutí jiných lidí. Nepoužívání měsíčního daru se však Winter odrazilo na jejím psychickém zdraví, a je tak trochu blázen. 

Winter totiž sužují děsivé halucinace, které ji znesnadňují odlišit realitu od přeludů. Naštěstí je oporou princezny Winter královský strážce Jacin, který ji vždy od přeludů dokáže pomoci. Horší jsou však chvíle, kdy Jacin není po ruce.

Samozřejmě se i v tomto díle setkáváme s našimi hrdiny, které jsme poznali v předešlých dílech. Cinder se svými přáteli přemýšlí nad nejlepším způsobem, jak nepozorovaně proniknout na povrch Měsíce a tam se pokusit o svržení královny Levany, jejíž trůn právoplatně náleží princezně Selene. Není to ale tak jednoduché, protože Levana zaútočila na Zemi, což komplikuje výpravu našich hrdinů. 

Winter je převyprávěním pohádkového příběhu o Sněhurce, což už jde možná poznat podle názvu a určitě to jde poznat podle obálky, která se opět skvěle vydařila. Stejně jako předešlé díly této série, i Winter pokračuje v nabírání stránek, takže zatímco Cress měla něco málo přes 600 stran, Winter má stránek už přes 750. Na první pohled tak může trochu odrazovat od přečtení, ale opravdu není čeho se bát. Nejde totiž o umělé natahování příběhu, ale je toho prostě mnoho, co je třeba ještě odvyprávět. 

Marissa Meyer vládne skvělým stylem psaní, který je na první pohled jednoduchý, ale přitom velice čtivý a hodnotný. Pokud jste již u předešlých dílů obdivovali autorčinu fantazii, tak ve Winter budete jen nevěřícně zírat, kam až její fantazie sahá. Téměř dvě třetiny příběhu se totiž odehrávají na Měsíci, kde se autorka velice vyžívala ve tvoření nového, dystopického světa. Velice jsem si užíval pomalé odhalování všech částí Měsíce, a to i přesto, že ne vždy šlo o pěknou "podívanou". 

Marissa Meyer ale nepolevila ani ve vývoji všech postav a pomalu uzavírá jejich milostné linie. Není to však tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Každá postava v tomto příběhu má svoje vlastní poslání, kterým je pro celou skupinu nepostradatelný, takže se jednotlivé postavy scházejí, aby se posléze mohly sledem okolností zase odloučit. Mnohdy se tedy stává, že některé postavy se přesouvají do pozadí příběhu, protože se ke slovu dostávají jiné postavy.

To je jednou z mála věcí, které mi na této knize vadily. V tomto příběhu je toho opravdu hodně co vyprávět, takže se ke slovu musejí dostat všechny postavy, na úkor čehož se na pár kapitol vytratí některé z postav. To by nebyl ani takový problém, kdyby autorka nezakončila vyprávění daných postav v ten nejnapínavější moment a čtenář tak musí čekat, než se daná z postav dostane opět ke slovu. Dá se to ovšem předpokládat, když v jedné knize máte tolik vypravěčů.

Další a v podstatě jediné zklamání, které si z této knihy nesu, je postava samotné Winter. Já osobně mám totiž pohádku o Sněhurce nejraději, takže jsem měl od této postavy asi největší očekávání. Ta mě bohužel zklamala, protože kvůli její psychické poruše je obtížné si k této postavě vytvořit nějaký hlubší vztah. Navíc mi Winter ze začátku knihy přišla na svůj věk dětinská, což naštěstí postupem času vyšumělo.

Jako závěrečný díl série u mě Winter dopadla na výbornou a se zakončením jsem až na pár pomíjivých výtek spokojený. Marissa Meyer se zapisuje mezi jednu z mých nejoblíbenějších autorek a netrpělivě budu vyhlížet další knihy, které vyjdou z její mysli. Tahle autorka totiž umí zaujmout!

Winter je zkrátka pětihvězdičkovou záležitostí, kterou si prostě chcete přečíst. V rámci retellingových příběhů se jedná o to nejlepší co můžete dostat, a pokud jste se do této série z nějakých nepochopitelných důvodů ještě nepustili, tak by jste to měli určitě napravit. Myslím si, že s touto sérií nemůžete šlápnout vedle.

HODNOCENÍ: 90%



1 komentář:

  1. In addition, while those people might appear similar to straightforward matters, some people genuinely may not be, considering that many people are from ones own options in relation to a lot of these concerns and it's challenging to think about a disagreement that will modification his or her memories. https://imgur.com/a/cV91hlM https://imgur.com/a/eQp6Exw https://imgur.com/a/W07vMdz http://85lcq6pe6l.dip.jp https://imgur.com/a/cnxE3Hi https://imgur.com/a/eL6KAxO https://imgur.com/a/fX0fa1Y

    OdpovědětVymazat