neděle 5. března 2017

Probuzení Simona Spiera (Becky Albertalli)



OD: bookaboutdaniel@gmail.com
KOMU: vsem.ctenarum.sveta@gmail.com
DATUM: 5. března 9:06
PŘEDMĚT: Skvělé dva dny s knihou.

     Drahý čtenáři,
možná si říkáš, že bych měl použít spojení drazí čtenáři, ale nejsem zas tak blbej a vím co píšu. Používám "drahý", protože budu mluvit přímo k tobě. Rád bych ti totiž zcela soukromě řekl o mých předešlých dvou dnech. Tyhle dva dny byly naprosto skvělé, protože jsem je prožil s jednou knihou, která mi naprosto učarovala. 
    
Ta kniha vyprávěla o jednom klukovi, který se jmenoval Simon Spier. A tenhle Simon si dopisoval po e-mailu s klukem, o kterém vůbec nic nevěděl. Jediné co o něm ví je, že chodí na stejnou školu jako on, a že je gay, stejně jako Simon. Ani jeden z nich to ale nechce prozradit veřejnosti. 
     
Možná ti přijde zvláštní, jak se tedy tyhle dva dali dohromady, když ani jeden z nich neví, co je ten druhý zač?! Na to je jednoduchá odpověď. Představ si, že jejich škola má na Tumbleru jakousi stránku, kde se studenti mohou anonymně svěřovat se svými starostmi. Simon si tam jednou všiml vzkazu jednoho kluka, který si říká Blue a píše že je gay. To samozřejmě Simona zaujalo a od té doby si píšou a stávají se pro sebe důležitými.
     
Všechno probíhalo hladce, než se Simon zapomněl odhlásit ze svého e-mailu na školním počítači a na jeho místo si sedl Martin, který si přečte jeho korespondenci s Bluem. Přesně tohle Martin potřeboval, protože tajně pokukuje po Abby, která je Simonovou dobrou kamarádkou. Začne proto Simonovi vyhrožovat, že pokud mu nepomůže "sbalit" Abby, zveřejní jeho "milostnou" korespondenci a všem tak vyzradí Simonovo tajemství o jeho orientaci. Zní to zajímavě že?

   S láskou
   
      BaD.



OD: bookaboutdaniel@gmail.com
KOMU: vsem.ctenarum.sveta@gmail.com
DATUM: 5. března 15:13
PŘEDMĚT: RE: Skvělé dva dny s knihou.

      Drahý čtenáři,
musím s tebou souhlasit, že to zní trochu jako klišé. Ale musím říct, že by ses velice pletl, pokud by sis tohle myslel. Becky Albertalli (která tuhle knihu napsala), knihu totiž pojala trochu jinak. Nejen že do příběhu vložila e-mialové konverzace mezi Simonem a Bluem, ale především vše napsala hrozně otevřeně. To u takových knih nebývá zvykem. Začínají mě trochu štvát ty knihy, které se tváří jako o mladých pro mladé, ale zároveň se bojí použít slovo sex a vše se snaží nějakým způsobem obepsat, hlavně aby to někoho nepohoršilo. S tím tahle kniha nemá problém.

Navíc má tahle kniha  naprosto skvěle vykreslené postavy, které jsem si hned zamiloval. Hlavně teda Simona, protože je to snad jediná gay postava, která se chová naprosto normálně a kdybys to o něm nevěděl, rozhodně by tě to nenapadlo. Simona si prostě nebylo těžké zamilovat a stejně tak Bluea. Když jsem četl jejich e-mailové konverzace, skutečně jsem si připadal, jako kdybych se někomu naboural do e-mailu. Zcela důvěrně se ti mohu přiznat, že jsem se u těchto konverzací uculoval jako puberťák. Určitě znáš ten přitroublej úsměv, o kterým vlastně ani nevíš, ale za žádnou cenu nejde vypnout. 

Asi jsem se zbláznil čtenáři. Tahle kniha na mě tak zapůsobila, že bych jí nejradši začal číst celou znovu. Nebo víš co, spíš bych si to přečetl z druhého pohledu. Celkem by mě zajímalo, co se opravdu odehrávalo v Blueově hlavě. Neboj se, samozřejmě ti nevyzradím kdo Blue je, protože bys to možná rád zjistil sám. Pokud to tak uděláš, určitě mi dej vědět, jestli jsi poznal, kdo Blue je, protože mně se to podařilo celkem brzy. I když jsem několikrát během příběhu zaváhal, jestli to nebude jinak, ale vydržel jsem u svého tipu a udělal jsem dobře. 

Jsem zvědav, jestli Bluea odhalíš :)

    S láskou

        BaD.


OD: bookaboutdaniel@gmail.com
KOMU: vsem.ctenarum.sveta@gmail.com
DATUM: 5. března 17:33
PŘEDMĚT: RE: Nalákal si mě, přečtu si to...

    Ahoj čtenáři,
jsem rád, že jsem tě na knihu nalákal, a že si jí přečteš. Pevně věřím v to, že se ti bude líbit tak, jako mě. Abych ale odpověděl na tvojí otázku.
Ptáš se mi, jestli je na knížce něco, co se mi nelíbilo. Budu tě muset zklamat, ale nic takového jsem nenašel. O tom svědčí i fakt, že jsem ji přečetl během dvou dnů, a kdybych jí nezačal číst pozdě v noci, možná bych to zvládl v jednom dni. 

Možná bych ale v knize snesl více e-mailových konverzací, protože mě hrozně bavilo sledovat, jak se vyvíjí vztah těch dvou mladých kluků. Jinak bych opravdu nic neměnil. Po takovéhle knize jsem toužil už hodně dlouho a konečně jsem se jí dočkal. Kniha plná emocí, středoškolského života, silného přátelství, podpory a romantických chvilek první lásky. Upřímně čtenáři...chvílemi jsem se v té nejistotě viděl. 

Nechám tě tedy přemýšlet nad tím, zda si tuto knihu přečteš. Jsem divný, když vždycky čekám na tvojí odpověď? A navíc mám chuť na sušenky Oreo. Snad se brzy ozveš a konečně tak zjistím, kdo jsi :)


    S láskou

        Libor ;)


HODNOCENÍ: 98%

6 komentářů:

  1. Dobry:), pekne jsi to vystajloval k te knize. A odhalils Bluea?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Trochu se bojím, že to ne každý ocení :/ :D.
      Bluea jsem odhalil poměrně brzo. Ruku do ohně bych za to sice nedal, ale byl jsem si celkem jistej, že to tak bude. Co ty?? Odhalila? :)

      Vymazat
    2. Ano, diky jedne hodine:)).

      Vymazat
  2. Dávám přednost jiným recenzím se subjektivním i objektivním názorem, ale musím uznat, že tvůj nápad nepostrádá kreativitu a je vidět, že tě kniha oslovila. Já dílo přečetla za sedm hodin a vážně jsem si to užila. Recenzi jsem tedy sepsala hodně kvalitní, protože knize nelze prakticky nic vytknout, když do toho čtenář jde s tím správným očekáváním. Já si Simonův příběh zamilovala a jak jde o emoce v recenzi, myslím, že jsi to vystihl. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také dávám přednost jiným recenzím, ale někdy si člověk prostě nemůže pomoct, něco ho popadne a musí to dokončit. Alespoň že to nedopadlo nějak hrozně...tedy aspoň doufám :).
      Sedm hodin by tak odpovídalo....od této knihy se opravdu špatně odcházelo. Víc takových, že? :)
      Jinak děkuji za názor a za maličkou pochvalu :) ;)

      Vymazat