neděle 8. července 2018

Válka starých duší (Markus Heitz)


Claire vede spokojený život. Vede svojí irskou kavárnu, má milujícího manžela a skvělou rodinu. Jednoho dne se však všechno zvrtne. Claire sleduje ze své kavárny, jak někdo vraždí jejího muže a ve snaze pomoci mu přichází o život i ona. Její duše se však nehodlá vzdát a Clair se tak probouzí v těle Lene von Bechsteinové, která právě spáchala sebevraždu. Dalo by se říct, že Claire měla štěstí. Brzy se však ukáže, že se stala součástí plánu starých duší, které vstupují do nových těl, které si dokážou lehce obstarat, a stávají se tak "nesmrtelnými." Claire však nebyla součástí plánu a překazila tak něco, co převyšuje veškeré myšlení. Staré duše se rozhodně nesmíří s tím, že jim plán překazila zbloudilá duše a Claire se zase nehodlá vzdát možnosti, aby pomstila svojí a manželovu smrt.

Markus Heitz je německý autor, který svými knihami zasahuje do více žánrů. Ve svých začátcích se pohyboval na scéně fantasy knih, poté zasáhl i do sci-fi a v poslední době se pohybuje na scéně mysteriózních thrillerů. Za sebe musím říct, že ač jsem velký fanoušek jeho fantasy vlkodlačí série Ritus, žánr mysteriózních thrillerů mu sedí asi nejlépe. Hodně v tom hraje roli to, že se Heitz nebojí přijít s něčím bláznivým a novým a zasadit to do reálného světa.

V tom vězí autorova největší síla, protože i když jsou jeho thrillery na pomezí uvěřitelnosti, dokáže vždy přijít s vysvětlením, které je uvěřitelné, čímž dodává svým knihám na reálnosti a nutí tak čtenáře se zamyslet. Někdy je toto zamyšlení úplně scestné, protože přemýšlet nad tím, že duše dokáží putovat a vstupovat do těl sebevrahů a v podstatě si na tom někteří dokáží postavit i živnost, je bláznivé. U jeho knih se ale tomuto zamyšlení nemohu ubránit, protože si to vždycky dokáže obhájit tím správným způsobem.

Navíc Heitz dokáže pracovat i s postavami, což je u knih velice důležité. Vytvořit totiž postavy, které jsou plastické a životné je opravdový kumšt a tohle Heitz skvěle ovládá. Navíc ještě vytváří postavy, kterým dokážete fandit a povzbuzovat je na jejich trnité cestě, protože autor jim nedá nic zadarmo. Samozřejmě to platí i pro záporné postavy, kterých je v této knize více než dost. Ty zkrátka nesnášíte, protože ta úlisnost a necitlivost z nich přímo kape. Role jsou tak skvěle rozdány a čtenář si může vychutnat nejen silné a kladné postavy, ale i ty záporné

Co jsem v této knize odhalil a co mě tedy naprosto dostalo, protože jsem se s tím u žádného autor ještě nesetkal je to, že pracuje s postavami ze svých předešlých knih, které nemají s tímto příběhem téměř nic společného. Autor do tohoto příběhu třeba vložil pasáže, kde sledujeme Erika von Kastella, což byla jedna z hlavních postav v sérii Ritus. To mě neskutečně překvapilo a potěšilo, protože jak už jsem říkal, série Ritus patří mezi moje nejoblíbenější knihy, takže jsem si užíval tyto pasáže, které mi ukázali, jak pokračuje Erikův život. Tyto pasáže do knihy skvěle zapadly, protože je autor dokázal dobře propojit s hlavním příběhem knihy a v dalším díle by mohlo dojít k úplnému propojení těchto dvou linek. V knize se však objeví i postavy, které jsou myslím z autorovi série Jidáš, kterou jsem bohužel ještě nečetl.

Válka starých duší je kniha, která mě skutečně překvapila. Věděl jsem, že když jí napsal mistr Heitz, tak půjde o dobrou knihu, ale rozhodně jsem nečekal, že bude až tak dobrá. V téhle knize bylo snad úplně všechno. Byla plná akce, napětí, okořeněná špetkou fantasy potvor a našly se tam i náznaky romantiky, ale takových momentů bylo opravdu poskrovnu. Čtení jsem si zkrátka skvěle užil a už se nemůžu dočkat, až budu v ruce držet druhý díl, který by měl tuto sérii uzavřít. Válku starých duší rozhodně doporučuji, a to nejen fanouškům Markuse Heitze, pro které je tato kniha téměř nutnost, ale i těm, kteří od autora ještě nic nečetli a mají rádi thrillery okořeněné dávnou nadpřirozena. Tenhle autor by vás totiž mohl přivést na spoustu skvělých knih, které má na svém kontě.

HODNOCENÍ: 92%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fantom Print :)

                


Žádné komentáře:

Okomentovat