sobota 25. října 2014

Zavržený (Becca Fitzpatrick)

Nakladatelství: Egmont
Stran: 368
Rok vydání v ČR: 2010

ANOTACE: Nora Greyová je svědomitá, chytrá a rozhodně nemá ráda riziko. Jenže se zamiluje do Patche a to je její první chyba. Patchova minulost je totiž všechno, jen ne nevinná. A nejlepší, co kdy udělal, bylo, že se zamiloval do Nory. Seznámili se na hodině biologie a Nora chce jediné - držet se od něj co nejdál. Jenže jak se zdá, Patch je vždy o dva kroky napřed. Dívka na sobě cítí jeho pohled, i když Patch není nablízku. Cítí jeho přítomnost, i když je v pokoji sama. A když své okouzlení nedokáže déle tajit, vyjde najevo, kdo Patch ve skutečnosti je a proč ji vyhledal. A za všemi otázkami, které se dotýkají jeho minulosti, si Nora a Patch mohou navzájem položit jen jedinou: „Jak hluboko dokážeš padnout?"

Nora Greyová, normální středoškolačka, má nejlepší kamarádku Vee, mámu, která je pracovně stále mimo domov a jediné, na čem Noře opravdu záleží jsou dobré výsledky ve škole, aby se dostala na prestižní školu. Dalo by se říct, že vede normální život ambiciozní středoškolačky. Vše se změní ve chvíli, kdy při hodině biologie dostane do dvojce tajemného mladíka jménem Patch. Noře je jasné, že pokud si má udržet dobré výsledky, musí se od Patche držet co nejdál. Je to však těžší než čekala. Mladík jí přitahuje jako magnet a Nora tak zápasí se svými pocity. To však není to nejhorší. Zdá se, že Noře se dostal někdo do hlavy, kdo dokáže číst její myšlenky a ovlivnit to, co vidí. Také se zdá, že jí někdo sleduje. Co od ní její pronásledovatel chce a kdo je vlastně Patch ? Může mu věřit, nebo má minulost tak temnou, že by mohl Noře ublížit ? Jedno je jisté. Nořin život již nikdy nebude takový, jaký býval před tím, než do jejího života vstoupil tajemný Patch. 

Zavržený je debutovým dílem, který má na svědomí americká autorka Becca Fitzpatrick. Děj své knihy se autorka rozhodlo zasadit do prostřední střední školy a upřímně, americké střední školy už jsou vážně přeplněné všelijakými nadpřirozenými mocnostmi a kreaturami. Už tu byli upíři, vlkodlaci, čarodějnice a spoustu dalších stvoření, které navždy změní život minimálně jednomu člověku. Ne jinak je tomu v této knize. Myslím že podle obálky už by jste mohli tušit, o co půjde.

Když už jsme u té obálky, musím říct, že ta obálka je prostě úžasná a já věděl, že tuhle obálku bych chtěl mít ve své knihovně, i když mě samotný příběh v anotaci zas tak nezaujal. Je to asi poprvé, co jsem si knihu koupil opravdu jen na základě obálky. Celkový designe knihy je také velmi pěkný. Všude sou pírka. Kniha je prostě věrna svému tématu.

Knihu jsem zakoupil, i když jsem věděl, že je psána spíše pro dívky . Řekl jsem si, že bych jí mohl přečíst a zjistit, jestli může zaujmout i mužské čtenáře. A k čemu jsem došel ? Dle mého názoru se většině mužů opravdu nebude líbit. Je v ní málo akce a vše co by mohlo být zajímavé, je najednou jakoby vystřiženo Nořinou amnézií. Takže se schyluje k nějakému boji, vy si mnete ruce, že konečně se něco bude dít, a když jde k nejlepšímu, Nora se probere ve své posteli. Tohle mě vážně dokázalo vždy naštvat. Dalším, co mužům při čtení asi nebude moc po vůli, bude zdlouhavé seznamování Nory s Patchem. Asi tisíckrát se dočteme, jak Noru Patch přitahuje jako magnet, a jak přesvědčuje samu sebe, o jak špatný nápad jde, když se chce s Patchem sblížit. 




Pokud vám však zdlouhavé, romantické sbližování hlavních postav nevadí, kniha by mohla sloužit stejně jako u mě jako velmi odpočinkové čtivo. Zavržený se čte rychle díky velkému řádkování, takže knihu máte přečtenou během pár dnů. Becca Fitzpatrick má naštěstí dar poutavého psaní, takže i když se moc věcí během čtení neděje, nenudíte se. Postavy jsou hezky vykresleny a dialogy mezi nimi jsou protkány mnoha ironickými poznámkami, které vás místy dokážou rozesmát. Čtení tak rozhodně není nuda, i když jde v mnoha případech o klišé a děj je dosti předvídatelný.

Ve výsledku bych knihu čtenářům klidně doporučil, ale pokud čekáte alespoň nějakou akci, třeba v samém finále, moc si od toho neslibujte. Pokud si tedy chcete přečíst něco, u čeho nebudete muset přemýšlet a chcete jen knihu, při které se nebudete nudit a odpočnete si u ní, tak je Zavržený tou pravou knihou. Tato kniha je prvním dílem ze čtyřdílné série, takže jsem sám zvědav, co přinesou následující pokračování.

HODNOCENÍ: 60%

Četli jste některou knihu z této série ?? Doporučujete mi pokračovat, nebo není o co stál ?! A jaký je váš názor na tuto knihu ? 

2 komentáře:

  1. Mám prečítanú celú sériu a či by som ti doporučovala pokračovania? Neviem ani ja sama, ale skôr by ťa asi nebavili. Keď mám pravdu povedať prvý diel je najlepší. Celú sériu sa schyľuje k nejakej bitke a ani v poslednom dieli to nie je to pravé orechové. Pre mňa bol posledný diel veľkým sklamaním. A pokiaľ ti Nora už tu liezla na nervy tak... ak sa dáš na pokračovanie tak prajem pevné nervy, :D
    Pekná recenzia. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za pochvalu :). Já vlastně ani nevim, jestli mi byla Nora nesympatická, ale každopádně jsem se občas pozastavil, proč udělala to co udělala. Já si právě koupil společně první a třetí díl, protože byly za hrozně výhodnou cenu a tak nevím, zda má cenu si pořizovat Crescendo za plnou cenu, když mě příběh moc nezaujal a navíc to není zrovna nejlevnější kniha.

    OdpovědětVymazat