pondělí 31. října 2016

Stalker (Lars Kepler)

Už všichni dobře víme, že Lars Kepler je jedním z nejlepších autorů severských thrillerů, které jsou u nás k dostání.  O tom svědčí i to, že je tento autor, respektive manželské duo autorů, označováno jako následníci Stiga Larssona. Proto není divu, že již popáté máme možnost číst nový příběh, který je zasazen do série s Joonou Linnou. 

Osud Joony Linny je ovšem nejasný. Je to již téměř rok, co se Joona ztratil z povrchu zemského a není po něm ani stopy. Téměř každý si myslí že zemřel a i nalezené stopy nasvědčují tomu, že detektiv spáchal sebevraždu. Saga Bauerová je však jedinou, která se nehodlá smířit s takovým koncem, a tak se snaží přijít této situaci na kloub.

V té době přichází polici i první videonahrávka sledované ženy. Není jasné, jaký má tato nahrávka význam, dokud není nalezena mrtvola ženy, jejímuž popisu odpovídá právě žena z videonahrávky. Je patrné, že by mohlo jít o nebezpečného stalkera, který si vyhlédl svou oběť, jenž následně brutálně zavraždil. Netrvá však dlouho a policie dostává novou nahrávku od stejného uživatele, na němž se nachází další žena.

Policii je jasné, že musí co nejdříve reagovat, protože z posedlého stalkera se pomalu stává sériový vrah, který volí velmi brutální způsob vražd. Najít však správnou adresu, kde se ženy z nahrávek nacházejí , je jako hledat jehlu v kupce sena. Stopy však naznačují tomu, že by mohlo jít o dílo Rockyho Kyrklunda, který má na svědomí již jednu podobnou vraždu. Rocky je však po těžké autonehodě uzavřen v psychiatrické léčebně a trpí ztrátou paměti.

K případu je přizván psycholog a hypnotizér Erik Maria Bark, kterého již známe z první knihy této série, Hypnotizér. Erik se díky hypnóze pokouší pomoci policii kde je třeba, ale sám se zamotává do smyčky, která se mu pomalu utahuje kolem krku.

Co se této knihy týče, celkem dlouho jsem otálel s jejím přečtením. Celá série sice patří mezi moje nejoblíbenější, co se žánru týče, ale trochu mě odrazoval rozsah knihy. Našel jsem si tedy nejpřijatelnější variantu jakou jsem mohl, a tak jsem čtení kombinoval s audioknihou, která je mimochodem skvěle zpracována. Čtení tak odsýpalo rychleji a já se postupně nořil do děje.

Příběh na mě začal působit hned od prvních stran. Asi to bylo tím, že jsem začal číst někdy kolem půlnoci a k první vražedné scéně jsem se dostal tedy brzy k ránu. Upřímně musím říct, že kdybych měl tu noc jít třeba na záchod, rozhodně bych nešel v klidu a za každým rohem bych očekával nebezpečí. Asi to bude tím, že autoři tentokrát pracovali s jedním z mých největších děsů.

To je na Larsi Keplerovi to nejlepší. Umí skvěle pracovat se strachem a oběti vytvoří takovým způsobem, že si k nim nejprve během pár stran utvoříte vztah, oblíbíte si ji a je vám jí líto, protože autoři se s tím nemažou. Pohrají si s vašimi emocemi, a pak vám vrazí kudlu do zad. Navíc do toho vloží svůj skvělý spisovatelský um a už si jen užíváte tu děsivou jízdu, která vede až k samotnému odhalení pachatele.

Zpracování knihy je přesně takové, jak jsme u Keplera zvyklí. Skvělá foto obálka, která nahání husí kůži už sama od sebe a krátké kapitoly, které napomáhají v rychlém čtení. V tomhle směru není knize co vytknout. Přesně takovou bych si představoval každou knihu.

Co bych knize naopak vytkl, je její obsáhlost. U tohoto dílu mi přijde, že je příběh zbytečně natahován a kdyby se seškrtal o takových sto stránek, určitě by působil lépe. Navíc by kniha netrhala při čtení ruku a zbavili by jsme se i té příběhové omáčky kolem, která rozhodně není špatná, ale je místy zbytečná.

S postavami v příběhu jsem problém moc neměl, i když jsem si je také ani nezamiloval. Margo má v sobě sice potenciál, ale chtělo by to tuto postavu více propracovat a říct nám o ní trochu více. To samé platí i pro jejího kolegu Adama. Uvítal bych i větší prostor pro Sagu Bauerovou, která dostává v této knize opravdu velmi malý prostor. Je sice pravda, že svůj prostor dostala v Písečném muži, ale Saga je prostě jedna z nejlepších postav této série. Tedy alespoň podle mě.

Jsem velmi rád, že jsem se k této knize konečně dopracoval a uzavřel jsem tak dosavadní sérii s Joonou Linnou, která zatím vyšla. Pokud máte rádi severské thrillery a jste navíc fanoušky Larse Keplera, určitě si přečtěte i Stalkera, protože za to rozhodně stojí. Nebudete litovat.

HODNOCENÍ:  82%

AUDIOKNIHA



Abych měl Stalkera rychleji přečteného, zkracoval jsem si volné chvilky i posloucháním audioknihy. Jsem rád, že jsem tuto možnost měl a rozhodně můžu tuto audioknihu doporučit. Pavel Rímský se k tomuto žánru skvěle hodí a jeho hrubý hlas skvěle dotvářel celkovou atmosféru příběhu.
Jedinou výtku, kterou bych k této audioknize měl, je sjednocování kapitol. Jak jsem tuto knihu četl částečně v papírové podobě, a pak přecházel na audio, měl jsem občas problém najít správnou kapitolu, kde jsem ukončil čtení, protože jsou některé kapitoly sloučeny dohromady. Ještě navíc je každá kapitola započata melodickým doprovodem, takže vyhledávání kapitol bylo o to více časově náročnější. To je ale mojí chybou, protože kdybych knihu jen četl nebo jen poslouchal, tomuto problému bych se vyhnul. 

2 komentáře:

  1. Kniha ma zaujala, možno sa mi ju raz podarí prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc mě těší, že tě kniha zaujala. Určitě stojí za přečtení a snad se ti bude i líbit :)

    OdpovědětVymazat