čtvrtek 2. února 2017

Pohřbení (Kendra Elliot)

Je to již dvacet let. Dvacet let, co se ztratil autobus plný dětí, které se už nikdy nevrátili domů. Tedy až na Chrise Jacobse, který se dva roky po zmizení autobusu záhadně vynořil z lesů, celý pohublý a zmlácený. Rodinám zbylých dětí svitla naděje, že by se jejich děti mohli jednou vrátit, stejně jako malý Chris. Otázek kolem Chrisova návratu je mnoho, ale odpovědí se nikdo nedočká, protože Chris trpí ztrátou paměti a nepomáhá ani hypnóza. Odpovědi začínají přicházet až ve chvíli, kdy od Chrisova návratu uběhne dlouhých osmnáct let. Až v tu chvíli, kdy jsou nalezeny ostatky. 

Kde jsou nalezeny odpovědi, vzniká spousta dalších otázek. Jedna z těch nejožehavějších je ta, kde se nachází ostatky Daniela Brodyho, syna senátora. Nad touto otázkou si hodně láme hlavu Danielův mladší bratr Michael, který pracuje jako reportér. Nejvíce si slibuje od rozhovoru s Chrisem, který se ovšem v osmnácti letech odstěhoval a nikdo neví, kde se zrovna nachází. Neví to ani jeho sestra Jamie, kterou se Michael rozhodne navštívit, aby zjistil Chrisův aktuální pobyt. 

Jamie s Michaelem nechce spolupracovat, a to i přes to, že mezi nimi přeskočila neurčitá jiskra, která je navzájem přitahuje. Situace ovšem rychle začíná nabírat na obrátkách a Jamie nezbývá nic jiného, než s Michaelem vystopovat jejího bratra, protože jedině on jim může dát odpovědi na jisté otázky. Je totiž dosti možné, že pachatel, který stojí za únosem autobusu, je stále na svobodě a chce svoji práci dokončit. 

Romantika & napětí. To je výpis "žánrů", kterými se tato kniha prezentuje. Popravdě musím říct, že to byla právě ta romantika, které jsem se v této knize bál a je to právě ta romantika, která mi trochu kazila požitek z knihy. Ne že by ho kazila svojí existencí v příběhu, protože tyto dva žánry spolu dobře souzní, ale tou násilností, kterou byla ta romantická linka do příběhu vražena. 

To romantické souznění, které začalo mezi Michaelem a Jamie pomalu vznikat, mi přišlo neuvěřitelně umělé, a tak trochu zbytečné. Věřím tomu, že pokud označení romantika bylo použito k tomu, aby přitáhlo více ženského publika, určitě se tak stane a ženské publikum si možná bude v těch romantických chvílích libovat. Mě to bohužel nepřesvědčilo a v první polovině mě vyloženě rušila od napínavého příběhu. Naštěstí to je jediná věc, která se mi na této knize nelíbila.

Napětí, na rozdíl od romantiky, funguje naprosto skvěle, a to především v druhé polovině knihy. Zde se totiž trochu odpustí od té romantiky a autorka se více zaměří na samotné vyšetřování a přijde s několika zvraty, které jsem absolutně nečekal. Tím si mě naprosto omotala kolem prstu a já jsem se v druhé polovině od knihy nemohl odtrhnout. V podstatě jsem druhou polovinu přečetl na jedno posezení, a to se mi moc často nestává.

Na hlavního pachatele jsem přišel hodně brzy, ale to nic nemění na tom, že jsem si tuto knihu skvěle užil, protože moment překvapení, o který jsem přišel na konci knihy, bylo vyváženo těmi zvraty, které přicházeli během knihy. Pokud váháte nad tím, že by jste si tuto knihu přečetli, přestaňte už nadále váhat, protože tahle kniha za přečtení rozhodně stojí.

HODNOCENÍ: 80%



2 komentáře:

  1. Jsem ráda, že nejsem sama, komu tam ta romantika nesedla. Pěkná recenze. 😊

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že nejsem sama, komu tam ta romantika nesedla. Pěkná recenze. 😊

    OdpovědětVymazat