úterý 22. května 2018

Pán stínů (Cassandra Clare)


Od prvního dílu, který nesl název Paní půlnoci, v příběhu uběhlo jen nějakých 14 dní. Příběh tedy navazuje tam, kde nás poslední kniha zanechala. Emma jen na oko chodí s Markem, aby se vyhnula problémům s Julianem, ke kterému chová opravdické a zakázané city, protože je její parabátai. Christina je rozpolcená mezi dvěma muži a nováček v Los Angelském institutu Kit vymýšlí plán, jak z něho utéci. Po událostech první knihy jsou všichni otřeseni a snaží se nějak dát své životy dohromady a být dobrými lovci stínů. Není to však tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Do Los Angelského institutu zavítá nečekaná návštěva centuriónů, kteří začnou osidlovat celý institut a nastavovat svá pravidla a nečekaně se objevuje i vílí účastník divokého honu, který žádá Marka o záchranu Markova bývalého partnera, jehož život visí na vlásku za zradu. Nezbývá nic jiného, než aby se skupinka našich hrdinů vydala do vílí říše a pokusili se o záchranou akci. Ve vílí zemi však hrozí nebezpečí na každém kroku a ještě k tomu se o jejich výpravě nesmí dozvědět žádný z centuriónů, protože touto cestou porušují podmínky studeného míru. Vílí říše však nepřináší jen nebezpečí, ale i možnou naději, která spočívá v nalezení Černého spisu. Po tomto artefaktu však touží mnoho zlých lidí a víl a jeho nalezení nebude vůbec jednoduché.

Pán stínů je první knihou od Cassandry Clare, na kterou jsem se opravdu těšil. Paní půlnoci, což je první díl této série, na mě velice zapůsobila, a to především svými postavami a vztahy mezi nimi. Ne jinak tomu bylo i u Pána stínů. Neskutečně jsem se těšil na to, kam se vztahy mezi jednotlivými postavami posunou, jak autorka dokáže rozmotat ty své jednotlivé milostné uzlíky a co nového se mezi nimi stane. Jak se ukázalo, tak autorka pokračuje pořád v té své linii a místo aby něco rozmotala, tak to ještě více zamotala a zkomplikovala mi tak život. Budu muset teď čekat minimálně rok, než se dočkám dalšího dílu a snad se konečně dozvím, jak to s hrdiny dopadne.

Docela se mi i zamlouvá to, že se autorka snaží zavděčit všem, kteří knihu mohou číst. Do příběhu tak zařadila postavy homosexuální, bisexuální, heterosexuální, postavy různých etnik a dokonce se objevila i postava, která je transsexuální. S takovýmhle rozpětím jsem se v žádné knize zatím nesetkal a vůbec bych nepočítal s tím, že to dokáže jakýkoliv autor do příběhu zasadit tak, aby to nepůsobilo kýčovitě nebo přehnaně. Cassandra Clare je v tomhle prostě dobrá a s postavami a jejich charaktery umí pracovat tak, že se jí jen málokdo vyrovná.

Tahle kniha u mě tedy rozhodně stojí na jednotlivých charakterech, kterých je v knize požehnaně a neustále přibývají. Jak je ale u autorky zvykem, nenechá se zahanbit ani po příběhové stránce a opět nám předložila promyšlený a komplikovaný příběh, který je protkaný akcí, napětím, politickými převraty mezi jednotlivými národy a mnohými zvraty. Cassandra Clare prostě světem lovců stínů žije a je to rozhodně znát. Musím před autorkou smeknout, protože obdivuji to její nadšení obdivuji i to, že po tolika knihách dokáže přicházet neustále s novými a novými věcmi a přitom nenudit své čtenáře. To se jen tak někomu nepovede.

A abych autorku jen nechválil, nyní bych si velice rád stěžoval. A to na co bych si velice rád stěžoval je závěr této knihy. Co to prosím mělo znamenat? Když jsem se přibližoval k závěru, říkal jsem si, jak hezky to autorka uzavřela, že se konečně všechno dává pomalu dohromady a přitom si nechala spoustu věcí, které mohla dořešit v závěrečném sílu série. Pak se ovšem stane pár věcí, které převrátily knihu vzhůru nohama a já si postupně začal rvát své vlasy. Opravdu nečekaný závěr a nemám rád autorku, protože ona nemá ráda své čtenáře. Kdyby nás totiž měla ráda, rozhodně by nás po takovém konci nenechala tak dlouho čekat na další díl. Takže pozor na Clareovou, opět vás dostane a rozdrtí veškeré vaše iluze.

Obálka je opět překrásná, krásně sedí do série a navíc má překrásně modrou ořízku, takže kniha se nejen dobře čte, ale stejně dobře se na ní jen kouká. Takže už jen proto bych jí doporučil, protože je to vyvážená kombinace, kdy dostanete nejen krásnou knihu, ale dokonce i knihu, která splní vaše očekávání a navrch přidá ještě něco navíc. Možná vám ze začátku přijde trochu zdlouhavá, možná vás rozesměje, možná vás rozbrečí, určitě vás ale na svém konci semele a rozhodně vás bude bavit. Pokud patříte mezi čtenáře, kteří mají rádi young adult fantasy a autorku Cassandru Clare, touto sérií nešlápnete vedle.


HODNOCENÍ: 90%

Za poskytnutí recenzního výtisku převelice děkuji nakladatelství SLOVART. :)



2 komentáře:

  1. Od CC jsem ještě nic nečetla. Poslední dobou jsem se docela dala na různé YA fantasy a podobně, takže mám v plánu i tuhle sérii. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně stojí za zkoušku :). Já jsem od CC také začínal touto sérií a vůbec mi nějak neomezuje, že to volně navazuje na předchozí sérii. :)

      Tak ať se líbí ;)

      Vymazat